Šarena pogača (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Danas imamo recept za brzi obrok i to sa jednostavnim sastojcima izuzev jednog. Šarena pogača je pogodna za doručak ili večeru.

Jelo po načinu pripreme kao i po začinu koji se koristi je bliska gruzijskoj kuhinji, kao i bliskoistočnoj. Nije na odmet da se upoznamo sa tim sastojkom, koji se zove crno seme ili seme kumina, nigella sativa.

Seme koje ova biljka daje je crne boje, ima oštar miris i ukus i gorku aromu. Povoljno utiče na neke zdravstvene probleme, poboljšava probavu, pomaže kod prehlada i raznih infekcija.

Crno seme u kulinarstvu se koristiti kao dodatak hlebu i pecivu, salatama, supama sosevima. Evo razloga da se malo potrudite i za kućne potrebe nabavite crno seme.

Šta nam je sve potrebno:

  • 360g brašna 
  • 200ml mleka 
  • 1 jaje
  • 25ml ulja 
  • 20g šećera
  • 1/2 kesice suvog kvasca 
  • pola kašičice soli 

Za punjenje:

  • 150g mocarele (ili čedar)
  • 150g feta sira
  • Jedna crvena paprika
  • jedna zelena paprika
  • pola veze mirođije
  • kašika susama
  • kašičica crnog semena (kumin)
  • žumance za premazivanje 
Šarena pogača (recept) 4
Foto: Vesna Laćarak

Način pripreme:

U staklenu posudu sipati toplo mleko, ulje, jaje, šećer, so i na kraju kvasac. Sve zajedno promešati dodati brašno i nastaviti sa mešanjem. Testo će biti mekano, poklopiti posudu i pustiti testo da naraste oko 45 minuta.

 Za to vreme u drugu posudu narendati mocarelu ili čedar, izmrviti fetu  dodati iseckanu mirođiju kao i papriku na sitne kockice, susam, crno seme. Ko voli može dodati ljutu papričicu, sjediniti. Odvojiti jednu trećinu sa strane, od ostatka napraviti jednu kompaktnu loptu.

Na radnu površinu posuti brašno, istresti testo i mesiti ga 2-3 minuta. Ručno razvući jedan disk od testa i u sredinu staviti loptu od sira. Zatvoriti tako što ćemo spajati krajeve kao da pravimo nabore, na kraju zatvoriti testo i ručno utapkati u jednu pogaču. Znači lopta od sira je sada unutar te razvučene pogače od testa.

Uzeti kalup za pečenje staviti papir, pa pogaču preneti na papir za pečenje. Sada umućenim žumancetom premazati površinu pogače, pa od gore posuti preostalim sirom koji smo ostavili.

Peći u rerni 25 minuta na 180C.

Napomena: pujenje može biti i sa krompirom, spanaćem, blitvom, mladim lišćem od cvekle.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari