Slatkiš za Badnji dan: Punjeno suvo voće (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Badnji dan ima svoja pravila kada je u pitanju odabir namirnica za trpezu. Suvo voće je sastavni deo te ponude i uglavnom ga serviramo na uobičajeni način, trudeći se da sve bude lepo aranžirano.

Predlažemo da ovog puta uz malo truda pripremite staru poslasticu obučenu u novo ruho. Suve kajsije, šljive, urme, smokve napuniti kremom od oraha, pa ih onda glazirati šećerom.

Šta nam je sve potrebno:

  • 8-10 komada suvog voća (od svake vrste): šljive, kajsije, urme, smokve

Slatkiš za Badnji dan: Punjeno suvo voće (recept) 2Krem:

  • 300g oraha
  • 50g šećera
  • 100ml vode

Glazura:

  • 350g šećera
  • 150ml vode

Način pripreme:

U vrelu vodu sipajte šećer i samlevene orahe, mešajte dok se sve ne sjedini u krem, podešavajte gustinu dodatkom vode ili još malo oraha.

Dobijenim kremom puniti komade suvog voća (zasecite voće na pola). Ukoliko birate krupnije komade voća, onda je to 5-7 komada po vrsti voća. Potom voće staviti u frižider na sat vremena da se stegne.

Slatkiš za Badnji dan: Punjeno suvo voće (recept) 3U manju posudu stavite šećer i vodu, kuvajte dok ne dobije gusti šećerni sirup.

Voće poređajte u papirne korpice.

Kašikom pažljivo preko svakog komada punjenog suvog voća sipajte šećerni sirup.

Napomena: Takođe možete da karamelizujete (topite šećer), do zlatne boje i prelijete preko voća. Ako vam preostane nešto oraha možete da dodate suvo grožđe ili brusnicu, pa glazura od šećera, ili da napravite čokoladnu glazuru.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari