Foto: Vesna Laćarak

Predlažemo da ovog puta uz malo truda pripremite staru poslasticu obučenu u novo ruho. Suve kajsije, šljive, urme, smokve napuniti kremom od oraha, pa ih onda glazirati šećerom.

Šta nam je sve potrebno:

  • 8-10 komada suvog voća (od svake vrste): šljive, kajsije, urme, smokve

Krem:

  • 300g oraha
  • 50g šećera
  • 100ml vode

Glazura:

  • 350g šećera
  • 150ml vode

Način pripreme:

U vrelu vodu sipajte šećer i samlevene orahe, mešajte dok se sve ne sjedini u krem, podešavajte gustinu dodatkom vode ili još malo oraha.

Dobijenim kremom puniti komade suvog voća (zasecite voće na pola). Ukoliko birate krupnije komade voća, onda je to 5-7 komada po vrsti voća. Potom voće staviti u frižider na sat vremena da se stegne.

U manju posudu stavite šećer i vodu, kuvajte dok ne dobije gusti šećerni sirup.

Voće poređajte u papirne korpice.

Kašikom pažljivo preko svakog komada punjenog suvog voća sipajte šećerni sirup.

Napomena: Takođe možete da karamelizujete (topite šećer), do zlatne boje i prelijete preko voća. Ako vam preostane nešto oraha možete da dodate suvo grožđe ili brusnicu, pa glazura od šećera, ili da napravite čokoladnu glazuru.

Uživajte!

Povezani tekstovi