slatko od šumskih jagodaSlatko od šumskih jagoda, foto: Heike Rau / imageBROKER / Profimedia

Šumske jagode nisu samo manje i nežnije od običnih – one u sebi kriju izuzetnu aromu i koncentrisan, gotovo cvetni ukus koji se u potpunosti oslobađa tek kad se termički obrade.

Slatko od šumskih jagoda je pravi dragulj domaće zimnice, nekada čuvano za najdraže goste, danas sve ređe zbog njihove retkosti i osetljivosti.

Šumske jagode su sitnije, imaju tanju kožu i intenzivniji miris od domaćih. Njihova aroma je specifična – dublja, zemljana i cvetna – dok su gajene jagode blaže i vodenastije.

Šumske jagode su i nutritivno bogatije – sadrže više antioksidanasa i C vitamina. Zbog svoje osetljivosti i kratkog roka trajanja, retko se koriste u industriji, pa slatko od njih ostaje dragocena domaća poslastica.

Upravo zato, svaka teglica ovog slatka predstavlja istinsku poslasticu i uspomenu na zaboravljene mirise leta.

Slatko od šumskih jagoda, recept

Sastojci:

500 g šumskih jagoda (očišćenih)

500 g kristal šećera

1 limun (sečen na tanke kolutove, po želji)

1 čaša vode (oko 200 ml)

Priprema:

Priprema jagoda:
Šumske jagode se pažljivo peru – najbolje ih je potopiti kratko u hladnu vodu da se isperu nečistoće, a zatim ih nežno izvaditi kašikom da se ne zgnječe. Važno je ne mešati ih rukom kako bi sačuvale svoj oblik.

Slaganje sa šećerom:
U široku posudu jagode se slažu u slojevima, naizmenično sa šećerom. Ostaviti da odstoje nekoliko sati, najbolje preko noći, da puste sok.

Kuvanje:
Sutradan se u posudu dodaje čaša vode i limun (ako se koristi), pa se sve stavlja na laganu vatru. Kada proključa, pena se pažljivo skida. Kuvanje traje 15–20 minuta, dok se sirup ne zgusne, a jagode ostanu cele.

Test gustine:
Da bi se proverila gustina sirupa, nekoliko kapi se kapne na hladan tanjirić – ako se ne razliva, slatko je gotovo.

Flaširanje i čuvanje:
Slatko se sipa u sterilisane tegle dok je još toplo. Tegle se zatvaraju i ostavljaju da se postepeno ohlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari