Manifestacija je takmičarskog karaktera. Takmičenje u pripremi najbolje banice u četiri kategorije je u subotu. Promoter manifestacije je Nenad Gladić – Lepi Brka.

– Do sada se za pripremu banice prijavilo više od 300 učesnika ne samo iz Srbije nego i iz Bugarske i Makedonije, kaže za Danas direktor Turističke organizacije Bele Palanke Miloš Lilić. Reč je o specijalitetu po kome je Bela Palanka poznata i van granica zemlje i uz papriku vrtku i vurdu (vrsta ceđenog kiselog mleka sa paprikom) to je belopalanački brend.

Manifestaciju Dani banice posetio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević. Pobednici dosadašnjih takmičenja nadmetaće se u kategoriji „Najbolji među najboljima“. Dobiće nagrade i zvanje „Banica majstor“. Danas u 18 sati je koncert Nede Ukraden, a od 21 sat u centru grada je koncert Ane Bekute. Dejan Petrović i Big bend održaće koncert u nedelju u 21 sat. Dane banice, 13. po redu, organizuje Turistička organizacija Bele Palanke pod pokroviteljstvom opštine Bela Palanka i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.