Šta nikako ne bi trebalo da perete deterdžentom za sudove? 1Foto: Shutterstock

Da li ste znali da postoje predmeti i površine koje deterdžent za suđe može oštetiti?

To nikako nije višenamensko sredstvo za čišćenje, a u nastavku pogledajte šta ne treba tretirati deterdžentom za suđe.

Automobil

Oni koji limenog ljubimca ne peru u autoperionici, već kod kuće, često znaju da koriste deterdžent za pranje sudova.

Izbegavajte da ga koristite umesto šampona za pranje automobila jer deterdžent za sudove može oštetiti boju. Specijalizovani auto šamponi štite boju i gornji sloj laka.

Prozore i ogledala

Često peremo ove površine deterdžentom za sudove. Međutim, da li ste znali da može ostaviti tragove na vašim prozorima i ogledalima umesto da sija?

U zavisnosti od toga koliko je jak, može biti prilično abrazivan, pa nemojte rizikovati i ne perite staklene površine njime.

Odeću namenjenu hemijskom čišćenju

Mrlje na odeći od delikatnih i finih materijala koje ne perete, ali se odnose na hemijsko čišćenje, nikada ih ne tretirajte deterdžentom za pranje sudova.

Ovo je često naša prva reakcija kada komad hrane dospe na naše omiljene platnene pantalone i zamasti ih, ali imajte na umu da deterdžent može oštetiti tkaninu i bolje je da njime ne uklanjate mrlju.

Mašina za pranje sudova

Da li vam je ponestalo tableta za veš mašine i nameravate da ih zamenite deterdžentom za suđe? Nemojte, osim ako ne želite sobu punu pene.

Za razliku od običnih deterdženata, specijalni deterdženti pogodni za pranje u mašini za pranje veša manje se pene od običnih i lakše se peru sa posuđa.

Kada koristite običan deterdžent, često dolazi do prekomernog stvaranja pene koja izlazi iz mašine za pranje veša tokom pranja, piše Zadovoljna.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.