Stručnjaci otkrili šta mašina za pranje sudova učini noževima 1Noževi, fotografija: Pixel-Shot on Shuterstock

 

Možda ste do sada bili u prilici da čujete kako kuhinjski noževi ne bi trebalo da se peru u mašini za sudove. Stručnjaci iz renomiranog nemačkog proizvođača noža Wüsthof i Instituta za kulinarsko obrazovanje slažu se sa ovom tvrdnjom, piše vecernji.hr. Oni su podelili tri glavna razloga zbog kojih noževe ne bi trebalo da perete u mašini za sudove, čak i ako ih često menjate.

1. Toplota i deterdžent oštećuju oštricu: Postoji nekoliko razloga zašto preporučujemo da ne stavljate noževe u mašinu za sudove, kaže Florijan Rotondi, zamenik na odeljenju upravljanja kvalitetom u Wüsthofu, Pre svega, toplota i agresivni deterdženti i soli oštećuju noževe. Oštrice postaju tupe i podložnije rđanju. Najgore mesto za noževe u mašini za sudove je odeljak za pribor za jelo. Ovde će pribor za jelo i oštrice nastaviti da udara jedan o drugi, što oštećuje oštrice.

Šon Matijevič, glavni kuvar sektora za online kulinarsku umetnost i ishranu na Institutu za kulinarsko obrazovanje, slaže s  Rotondijem o šteti koju deterdženti, toplota, vlaga i udaranje mogu da prouzrokuju vašim noževima i dodaje: Većinu vremena ta šteta na oštrici se ne vidi jer je oštrica noža mikroskopska. Drugim rečima, čak i ako mislite da vaši noževi izgledaju dobro kad ih izvadite iz mašine za sudove, verovatno su oštećeni.

2. Voda će oštetiti ručku: Rotondi dodaje da vlaga može da prodre čak i u najmanje pukotine na dršci vašeg noža, uzrokujući da drvene drške nabubre i postanu krte. Poslednje što želite je da vam se drška noža slomi, pogotovo ako se to dogodi dok ga koristite.

3. Opasno je: Čak i ako se ne brinete da ćete oštetiti svoje noževe, ubacivanje oštrih noževa u mašinu za sudove predstavlja opasnost za decu, pa čak i odrasle koji bi mogli da dotaknu ili zgrabe nož i poseku se. A, ako imate kućne ljubimce koje jednostavno ne možete da zadržite dalje od mašine za sudove, nož u njoj takođe predstavlja opasnost za njih.

Uvek sam ručno prao svoje noževe jer toplota, hemikalije i mehanički pokreti zajedno rade kako bi ih uništili u prilično kratkom roku, kaže Matijevič. Čim završite sa upotrebom kuvarskog noža, noža za guljenje ili bilo kog drugog kuhinjskog noža, operite ga toplom vodom i deterdžentom, dobro ga isperite i odmah osušite kako biste sprečili mrlje i koroziju. Zatim ga odložite na sigurno mesto.

Što se tiče najboljeg mesta za čuvanje vaših noževa, Matijevič preporučuje blok za noževe ili magnetsku traku. Definitivno ih ne pakujte u fioku sa hrpom drugog posuđa, kaže Matijevič, Svaki put kad otvorite fioku, sve lupa i otupljuje oštricu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari