Sarco kapsula za asistirano samoubistvoFoto: Wikipedia/Ratel

Kapsula u obliku kovčega koja omogućava ljudima u njoj da izvrše samoubistvo prošla je pravni pregled u Švajcarskoj i nema zakonskih prepreka za njenu upotrebu, saopštili su njeni tvorci.

Ovom mašinom pod imenom Sarco može da se upravlja iznutra – čak i jednostavnim treptajem oka ukoliko je to potrebno ako osoba koja je u njoj pati od smanjene pokretljivosti ili klaustrofobije – a radi tako što smanjuje količinu kiseonika na nivo ispod kritičnog.

Kako navodi Indipendent, proces traje manje od jednog minuta a smrt nastupa usled hipoksije i hipokapnije, čime je omogućeno da osoba premine relativno mirno i bezbolno.

Asistirano samoubistvo je legalno u Švajcarskoj, a tokom prošle godine je oko 1.300 ljudi iskoristilo usluge organizacija za eutanaziju Dignitas i Exit.

Obe kompanije koriste tečni barbiturat koji se uzima oralno i izaziva duboku komu u roku od dva do pet minuta, nakon čega sledi smrt.

Sarco kapsula za samoubistva je kreacija doktora Filipa Ničkea, nazvanog “doktor smrt”, direktora neprofitne organizacije Exit International.

Sarco – skraćeno od “sarcophagus” (sarkofag) – je dizajniran tako da može da bude prenesen na lokaciju koju korisnik zabere, poput idiličnog pejzaža u prirodi, a zatim biorazgradiva kapsula može da se odvoji od baze i da posluži kao kovčeg.

Doktor Ničke se našao na meti kritika protivnika eutanazije, delom zbog metoda koji se koristi, ali on kaže da je ova opcija bolja nego gas.

“Gas neće nikada moći da bude prihvatljiv metod za asistirano samoubistvo u Evropi zbog negativne konotacije povezane sa Holokaustom. Neki čak kažu da je to samo glorifikovana gasna komora”, rekao je Ničke za Indipendent.

Sarco kapsula je privukla kritike i zbog svog futurističkog dizajna, za koji neki tvrde da doprinosi glamurizaciji samoubistva, kao i zbog odgovarajuće aplikacije za virtuelnu realnost koja omogućava ljudima da “iskuse svoju sopstvenu virtuelnu smrt”.

Ovo virtuelno iskustvo je prikazano u Vestkerk crkvi u Amsterdamu na sajmu pogrebne opreme 2018, što je izazvalo zabrinutost u crkvenom odboru.

“Vestkerk neće nikada pružati podršku ljudima tako što bi im ponudila opremu koju promoviše doktor Ničke i smatramo da bi trebalo pokrenuti ozbiljnu diskusiju o tom pitanju. Nećemo i ne možemo da podržimo bilo kakvu sugestiju o upotrebi takve opreme”, rekao je tada predsednik crkvenog odbora Vestkerka Jeron Kramer.

Trenutno postoje samo dva prototipa kapsule Sarco, ali u toku je 3D štampanje treće mašine, za koju se proizvođači nadaju da će biti spremna za upotrebu u Švajcarskoj sledeće godine.

Doktor Ničke je za lokalne medije rekao da “ne postoje nikakve zakonske prepreke” i da su u toku razgovori sa različitim grupama u Švajcarskoj u cilju obezbeđivanja korišćenja kapsule za asistirano samoubistvo.

“Ako ne bude nikakvih nepredviđenih poteškoća, od sledeće godine će se početi sa upotrebom kapsule Sarco u Švajcarskoj. To je od početka bio veoma skup projekat, ali sada smo veoma blizu njegovoj primeni”, kaže Ničke.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.