Takmičenje u kuvanju gulaša od divljeg zeca 1Foto: M. Veljković

U Topolovniku kod Velikog Gradišta, održana je sedamanaesta lovno-turistička manifestacija “Jepurijada” – takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša od divljeg zeca, koji se na vlaškom kaže “jepur”.

Ove godine manifestacija je bila najmasovnija do sada, jer je učestvovalo 30 ekipa iz Srbije i dve iz Rumunije, pa je imala i međunarodni karakter. Od domaćih ekipa, učestvovali su takmičari iz Topolovnika, Velikog Gradišta, Golupca, Malog Crnića, Svilajnca, Kostolca, Crne Trave…

Učestvovala je i ekipa iz Trsta, koju su činili gastarbajteri iz Topolovnika, pristigli u rodno selo specijalno za ovu priliku.
 

Organizator manifestacije bilo je Lovačko udruženje “Golub” Veliko Gradište, sekcija Topolovnik, a pomoć su pružili opština Veliko Gradište, Turistička organizacija, MZ Topolovnik i brojni sponzori. Atmosfera među takmičarima i gostima je bila izuzetna, jer ih je poslužilo lepo, sunčano vreme, a dobrom raspoloženju i zagrevanju doprinele su i domaća i kuvana rakija.

Poslednjih godina primetno je smanjenje broja zečeva u okolini Topolovnika i Velikog Gradišta, najverovatnije zbog krivolova, šakala i pesticida, pa su se takmičari dovijali kako bi pribavili glavnu namirnicu. Ekipa “Kolonelo” iz Trsta donela je zeca ulovljenog u okolini Udina, kao i rakiju i italijansku pršutu, da ugoste prisutne. “Imam dva sina i jednu ćerku i svi oni su lovci”, ponosno nam je rekao predvodnik ove ekipe, Svetislav Pajkić, zvani Sveta Zdruš.

Ekipa “Babine doline” iz sela Desine, na čijem je čelu bio Milan Vučković iz Bara, doneli su zeca koji su nedavno ulovili u okolini svog mesta. Među učesnicima bila je i Miroslava Miler iz Velikog Sela, koja je penziju stekla u Nemačkoj. “Bila sam udata za Nemca, Morsa Milera. Mnogo je voleo Srbiju, Srbe I njihov način života, i poslednjih 12 godina života proveo je ovde, pa je, po sopstvenoj žalji i sahranjen u Velikom Selu,kazala je Miroslava. Osim  divljeg zeca, paprike i belog luka, ona nam je rekla da je njen glavni sastojak ljubav koju širi oko sebe, jer je pozitivna osoba.

Marija Eftimov, službenica Osnovnog suda u Požarevcu, redovni je posetilac manifestacija u Braničevskom okrugu. Među njima su i “Šakalijada” u Lučici, kao i takmičenje policajaca u kuvanju gulaša “IPA Zaova”, na kojoj je bila i jedan od učesnika. “Imam odlična iskustva i kao gost i kao učesnik, jer je atmosfera uvek odlična, pa pozivam i ostale građane da ih posećuju”, rekla je Marija I dodala da je “jepurijada” divna manifestacija koja treba da promoviše I populariše, kako veliko-gradištansku opštinu, tako I čitav braničevski okrug.

Posle degustacije od strane ocenjivačkog žirija, za pobednika je proglašena ekipa “Prost Luka”iz Topolovnika, koja je spremila najukusniji gulaš. Drugo mesto zauzela je topolovačka sekcija Lovačkog udruženja “Golub” a treće Udruženje žena “Topolovčanke”. Ovakvi rezultati ocenjivanja govore da su se žiriju najviše dopali gulaši koje su spremili domaćini.

Za sve učesnike i goste, osim takmičarskog gulaša, u dva kazana kuvan je i srneći gulaš, sa oko 300 porcija. Glavni kuvar bio je Pera Miljković iz Topolovnika, a vredno mu je pomagala Danijela Milanović iz ovog sela. Nakon takmičenja i proglašenja pobednika, održano je veliko narodno veselje, uz jelo, piće i nastup folklornih grupa iz Velikog Gradišta, Topolovnika i Majilovca.


Fejsbuk

„Jepurijada“ iz godine u godinu ima sve više učesnika i posetilaca, jer je meštani Toplovnika promovišu gde god mogu, kako bi unapredili svoje selo. Najvredniji po tom pitanju je Mikica Lalić, vlasnik najčitanijeg portala “Topolovnik News” u gradištanskoj opštini I šire od nje, koji godinama živi i radi u Trstu, jer sve vezano za „Jepurijadu“ objavljuje na Fejsbuk buk stranici svog portala, gde ima nekoliko hiljada vernih pratilaca. Današnju manifestaciju direktno je prenosio preko svoje stranice, tako da su mnogiTtopolovčani, koji nisu mogli da prisustvuju ovogodišnjoj “jepurijadi”,mogli da uživo prate sva dešavanja u vezi sa njom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari