tartFoto: Shutterstock/Maria Tebriaeva

Tart od jagoda je prava poslastica koja spaja prhko testo, laganu kremu i sočne, mirisne jagode u savršen desert za prolećne i letnje dane. Njegova elegantna prezentacija i osvežavajući ukus čine ga idealnim izborom za posebne prilike, druženja ili jednostavno kao slatko zadovoljstvo kojim ćete obradovati sebe i svoje najmilije.

Uz jednostavnu pripremu i bogat ukus, ovaj tart od jagoda će sigurno postati jedan od vaših omiljenih recepata! Detaljne instrukcije, koje prenosimo sa sajta Miss7, pogledajte u nastavku:

Recept za tart od jagoda

Sastojci:

Za podlogu:

  • 250 g brašna
  • 125 g hladnog maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 žumance
  • 1-2 kašike hladne vode

Za krem:

  • 250 ml mleka
  • 2 žumanceta
  • 50 g šećera
  • 1 kašika gustina (ili brašna)
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za dekoraciju:

  • 300–400 g svežih jagoda
  • Po želji: želatin za prelivanje

Priprema:

Priprema testa:

  1. Pomešajte brašno, šećer i maslac da dobijete mrvičastu smesu.
  2. Dodajte žumance i malo vode, pa umesite glatko testo.
  3. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.
  4. Razvaljajte testo i stavite ga u kalup za tart, pa izbockajte viljuškom.
  5. Pecite koru oko 15 minuta na 180°C dok ne postane svetlosmeđe.

Priprema krema:

  1. U šerpi zagrejte mleko sa vanilin šećerom.
  2. Umutite žumanca, šećer i gustin, pa lagano ulijte u toplo mleko uz mešanje.
  3. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  4. Ohladite.

Slaganje:

  1. Na ohlađenu koru rasporedite krem.
  2. Prekrijte isečenim svežim jagodama.
  3. Po želji prelijte želatinom da torta duže ostane sveža i sjajna.
  4. Ohladite fino pre služenja, secite i uživajte u savršenom prolećnom desertu! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari