Fejsbuk: U martu novi alati u borbi protiv mešanja u izbore 1Foto: Pixabay - William Iven

Američka kompanija Fejsbuk saopštila je danas u Briselu da će do kraja marta uvesti „nove alate“ u borbi protiv mešanja u izbore, uoči glasanja za Evropski parlament u maju.

Direktor za javne poslove u Fejsbuku Nik Kleg obećao je nove alate koji će pomoći u sprečavanju mešanja u naredne izbore i omogućiti da političko oglašavanje na toj društvenoj mreži bude transparentnije.

Kleg, nekada britanski vicepremijer, odgovorio je na apel za borbu protiv dezinformacije koji je početkom decembra uputila Evropska komisije, preneo je Frans pres.

Medju gigantima na internetu, Fejsbuk je posebno pod pritiskom, jer je bio na meti žestokih kritika pošto nije obelodanio kampanju manipulacija američkog biračkog tela za vreme kampanje za predsedničke izbore 2016. Ta manipulacija je pripisana Rusiji.

Kleg je novinarima u Briselu rekao da će svako ko bude želeo da objavljuje reklame u okviru izborne kampanje, morati prethodno da dobije dozvolu od uprave Fejsbuka.

Prema njegovim rečima, biće postavljena klauzula da Fejsbuk nije odgovoran za sadržaj, uz navodjenje naziva grupe koja postavlja i plaća reklamu.

„Sve političke reklame će biti sačuvane u biblioteci dostupnoj javnosti u periodu do sedam godina. Biblioteka će sadržati informacije o novcu potrošenom za reklamu i broju reakcija. Biće i podaci o osobama koje su platile reklamu kao i osnovi podaci onih koji su napisali komentar“, dodao je Kleg.

Time će se baviti operativni centar Fejsbuka u Dablinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari