Gugl stavio Srbiju na crnu listu 1Foto: Boris Roessler/EPA

Kompanija Gugl stavila je Srbiju na crnu listu zemalja i ukinula je saradnju i pristup njihovom ekosistemu G Suite, preneo je Vice.

To znači da su biznis korisnici Gugl usluga ostali bez alatki zahvaljujući kojima su neometano poslovali i radili, rame uz rame sa svetskim biznisima. Gugl se još nije zvanično oglasio o razlozima zbog kojih je doneo takvu odluku, a očekuje se da će kompanija uskoro objaviti i zvanično saopštenje o razlozima zbog kojih više ne sarađuje sa Srbijom.

Osnovna pretpostavka u srpskoj IT zajednici je da se Gugl pridržava preporuka međuvladine organizacije FATF, koja je Srbiju smestila među 11 zemalja u svetu sa visokim rizikom. Ta organizacija se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, a među visokorizičnim zemljama su, pored Srbije, još Severna Koreja, Etiopija, Sirija, Irak, Iran, Šri Lanka, Trinidad i Tobago, Tunis, Jemen i Vanuatu. G Suite, koji je ranije nosio naziv Google Apps for Work i Google Apps for Your Domain, je sistem klaud kompjutinga, alatki za produktivnost i kolaboraciju, softvera i proizvoda koje razvija Gugl.

Njegova namena je da poslovnim ljudima pruži sve alate koji olakšavaju poslovanje u digitalnom vremenu. Iako još nema zvaničnog saopštenja, pristup Suite sistemu za nove korisnike iz Srbije je već onemogućen. Stavljanje Srbije na crnu listu imaće posledice i na aktuelne biznis korisnike Gugl usluga, koji mogu da pristupe svojim nalozima i da ih koriste, ali je njihov status „zamrznut“, odnosno neće moći da koriste nove opcije kada ih Gugl uvede, niti da unapređuju Suite u nove verzije koje će se pojavljivati.

Slobodan Marković, IT stručnjak, za VICE kaže da je moguće da je uzrok problema FATF, ali da u ovom trenutku imamo premalo informacija za bilo kakav pouzdan zaključak. Još ne znamo koje tačno usluge su ukinute i za koje korisnike, a ne znamo u kom obimu i dokle ćemo biti na crnoj listi, rekao je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.