Foto: Pixabay / rawpixel

Čak i oni kojima je bilo koji slatkiš „najbolji za izbegavanje“ uhvatiće se za ostatak rečenog repromaterijala na kuhinjskom stolu. Evo, međutim, saveta kako jedan od njih da učinite još nutritivno kvalitetnijim, piše Slobodna Dalmacija, prenosi Jutarnji list.

Aktivirani badem, naime, izraz je za tretirani „badem“ koji možda i nije ludo ukusan, ali je kudikamo bogatiji vitaminima i mineralima. No, kako ga to „tretirati“, sigurno se pitate.

Dakle, dovoljno je ostaviti bademe da odstoje 12 sati u lagano posoljenoj vodi jer to stimuliše proces klijanja, neophodan za prvi korak do cilja. Sledeći je, sušenje badema na niskoj temperaturi između 12 i 24 sata, a kad se potpuno osuše možemo uživati u njihovoj blagodeti.

Prvi utisak može biti da je badem pomalo pljesniv, ali utešno je to što smo s manjom količinom za svoj organizam učinili puno više, i on nam je zbog toga zahvalan; kao i probava.

Podsetimo, sirovi bademi sadrže fitinsku kiselinu, koja usporava apsorpciju željeza i cinka, koji su ključni za uravnoteženost probave, a načelno pogoduje i živčanom sustavu, jetri, krvnim žilama…

Bademi su svakako snažni antioksidansi koji pročišćavaju telo i koji doprinose zdravlju celokupnog organizma, ali, ako želimo uzeti najbolje od njih, uputno ih je „aktivirati“, savetuje portal firstforwomen.com.