Učinite boravak deteta na suncu bezbednim 1Foto: Stanislav Milojković

Pored mnogobrojnih blagodeti koje nam leto donosi, moramo biti svesni i opasnosti koje sa sobom nose užareni sunčevi zraci i visoke temperature, kao neminovni pratioci leta.

Crvenilo i opekotine od sunca su u letnjim mesecima svakodnevna pojava i neželjene su posledice direktnog izlaganja sunčevim zracima. Pored trenutnog bola koji izazivaju, one mogu imati i ozbiljne dugoročne posledice.

Nezaštićena koža izložena jakom suncu može izgoreti u roku od 15 minuta. S obzirom da je dečija koža tanja, a njen zaštitni mehanizam slabiji od kože odraslih osoba, deca mnogo brže pocrvene.

Nakon izlaganja suncu može proći i do dvanaest časova da oštećenja na koži izazvana štetnim sunčevim zracima postanu u potpunosti vidljiva – koža vašeg deteta koja je u toku dana „malo porumenela“, sutra ujutru može izgledati „potpuno opečena“

Kako se zaštititi

Pridržavanjem veoma jednostavnih saveta možete izbeći ova neprijatna, a često i ozbiljna stanja, i učiniti boravak vas i vaše porodice na suncu bezbednim!

Trudite se da vaše dete zaštitite tako što ćete:

* izbegavati da ga izlažete suncu u periodu od 11-16 časova, u vreme kada je sunčevo zračenje najjače (mlađu deci u periodu od 10 do 17 časova);

* obezbediti detetu zaštitu za glavu (kapa ili šeširić sa širokim obodom) i naučiti dete da ih uvek nosi kada ide napolje;

* oblačiti ga u odeću svetlih boja (najbolje belu ili žutu), jer one reflektuju zrake i ne upijaju ih poput tamnih boja kao što su crna ili teget;

* detetu obezbediti kvalitetne naočare za sunce sa 100% UVA i UVB zaštitom, koje će ih zaštititi od oštećenja rožnjače koje može biti izazvano sunčevim zracima;

* detetu nanositi kreme sa visokim zaštitnim faktorom (preko 30) koje su namenjene isključivo dečijoj koži, i koje treba koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača.

Obratite pažnju

* Imajte na umu da što je dete mlađe njegova koža je osetljivija, jer je tanja i sa mnogo manje zaštitnih pigmenata, tako da bebe do šest meseci starosti nije uopšte preporučljivo izlagati suncu, a decu uzrasta od šest meseci do godinu dana ne treba direktno izlagati sunčevim zracima. Za njih su odeća koja ih štiti od UV zračenja i boravak u hladu obavezni.

* Vodite računa da kremom sa zaštitnim faktorom namažete i detetove usne, vrat, uši ali i gornji deo stopala, jer su ovi delovi tela veoma izloženi i često izgore na suncu, upravo zbog neadekvatne zaštite.

* Decu treba zaštititi od sunca i kada su u hladovini ili ispod suncobrana – namazati ih zaštitnom kremom ili im obući odgovarajuću odeću, jer površine poput vode, peska i kamenja reflektuju sunčeve zrake.

* Oblaci pružaju trenutno osveženje ali ne predstavljaju efikasnu zaštitu od UV zračenja, tako da dete i po oblačnom vremenu treba da propisno zaštitite od sunca.

* Sunčevi zraci prodiru i u vodu, čak i do dva metra u dubinu, tako da i kada su deca u vodi postoji mogućnost od opekotina – zaštitite ih odgovarajućim vodootpornim kremama.

* Ukoliko vaše dete pije lekove, obavezno konsultujete pedijatra o mogućnosti nastanka eventualnih neželjenih efekata usled izlaganja suncu, poput ospe i slično.

Budite uzor vašem detetu

Ukoliko se i sami pridržavate navedenih saveta, bićete bezbedniji, a deca će na taj način brže i lakše usvojiti pravila bezbednog ponašanja na suncu!

Imajte na umu da naša koža „pamti“ svaki minut koji smo proveli na suncu! UV zračenje ima tzv.“kumulativni efekat“, njegov uticaj se sabira, tako da se prekomerno izlaganje suncu u mlađem uzrastu može jako štetno odraziti na zdravlje kože u kasnijem životu!

Prva pomoć kod opekotina na suncu

Kod opekotina od sunca koža je crvena, bolna i otečena, a mogu nastati i plikovi.

* Ukoliko na mestu opekotine nema plikova, to mesto ohladite mlazom hladne vode ili na njega stavite hladne obloge, a ukoliko je zahvaćena veća površina istuširajte dete hladnom vodom (ne ledenom).

* Možete naneti preparat na bazi aloje ili neki drugi preparat za tretman opekotina, ali isključivo uz prethodnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

* Ukoliko dete trpi jake bolove, možete mu dati nešto protiv bolova u skladu sa preporukom vašeg pedijatra.

* Ukoliko dođe do pojave plikova – nemojte ih bušiti.

* Detetu dajte da pije dosta tečnosti.

* Nemojte izlagati dete suncu u narednih par dana dok se crvenilo ne povuče.

* Kod ozbiljnijih opekotina od sunca, ili i ukoliko je dete mlađe od godinu dana, odmah se javite svom pedijatru.

Kako koristiti zaštitnu kremu

Kremu naneti na sve delove tela koji se izlažu suncu, pola sata pre izlaska na sunce. Nakon izlaska na sunce kremu treba ponovo namazati, a zatim je mazati na svaka dva sata, ali uvek posle obilnog znojenja, boravka u vodi ili brisanja peškirom, jer i vodootporne kreme posle izlaska iz vode i brisanja peškirom gube svoj zaštitni efekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari