Uticaj saune na zdravstveno stanje nemerljiv 1Foto: Pixabay / Zerocool

Dok je za neke narode ona drevno i duhovno mesto, a za druge prostor za potpunu relaksaciju, sauna je danas kao takva redovan deo ponude spa centara.

Njen pozitivan uticaj na celokupno zdravstveno stanje je nemerljiv, a uz pravilno korišćenje i pridržavanje saveta stručnjaka, efekti na ljudski organizam su višestruki. Ukoliko niste nikad, a želeli biste da otkrijete čari ove “prostorije od drveta“, svoju znatiželju možete zadovoljiti sa FitPass karticom sa kojom imate pristup velikom broju objekata koji u svojoj paleti aktivnosti obuhvataju i saunu.

Kako pravilno koristiti saunu?

1. Najvažnije pre svega

Ukoliko prvi put odlazite u saunu (a i svaki naredni put), preduzmite neophodne mere predostrožnosti. Iako sauna blagotvorno deluje na imunitet, ona se mora i umereno koristiti. Ako redovno konzumirate lekove, bolujete od teže prehlade, imate nizak pritisak, povremene napade gušenja, aritmije, probleme sa jetrom, grčevima i konstantnim mučninama, izuzetno je bitno da se u ovim slučajevima konsultujete sa svojim lekarom. Trudnicama kojima je potrebna relaksacija se najčešće ne preporučuje korišćenje saune, pogotovo u prvim mesecima trudnoće, jer izlaganje visokim temperaturama može izazvati deformitet ploda ili spontani pobačaj.

2. Hidratacija zdravlja vredna

Zbog širenja kapilara i preteranog znojenja, preporučuje se da pre ulaska u saunu popijete od dve do četiri čaše vode. Na taj način, vaše telo ostaće hidrirano i spremno na veštačko povećanje temperature. U suprotnom, dehidratacija može izazvati nesvestice i mučninu. Konzumacija alkohola je svakako nepoželjna i pogubna za vaše zdravlje.

3. Higijena je obavezna

Jasno je da pred ulazak u saunu morate biti čisti, što ujedno i podrazumeva nenošenje bilo kakve obuće, odeće od elastina ili ostalih sličnih materijala, a posebno se izdvaja zabrana ulaska u ovu prostoriju sa metalnim stvarima na sebi (sa nakitom), jer se oni lako greju, a često mogu i izazvati opekotine na vašoj koži. Takođe, ne preporučuje se korišćenje krema, losiona ili ulja za telo koji mogu da vam zatvore pore ne ostavljajući koži da diše.

4. Budite odmorni

Podrazumeva konzumaciju obroka na vreme. Ukoliko nameravate da jedete tik pred ulazak u saunu, savetujemo vam da to učinite dosta ranije jer je vašem telu potrebno mnogo energije kako bi svario unetu hranu.

Šta je prilično važno u samoj sauni?

1. Sa prijateljem je lakše i lepše

Ukoliko prvi put koristite saunu, a niste sigurni da li možete sami da se opustite u njoj, društvo vam može pomoći da se relaksirate i ne brinete previše. Tako će vam boravak biti prijatniji, a steći ćete sigurnost za svako sledeće korišćenje.

2. Čitajte instrukcije

Pravilna upotreba saune pod obavezno podrazumeva čitanje uputstava koja se najčešće nalaze ispred ulaza u istu. Ona uvek sadrže smernice, zdravstvene predostrožnosti i bitna upozorenja. U zavisnosti od zemlje i kulture korišćenja saune, ove informacije će biti prilagođene tom podneblju. Ukoliko vam nešto i dalje ne bude jasno, svakako možete pitati nadležno osoblje za dodatna objašnjenja.

3. Tempiranje vremena i temperature

Vodite računa da temperatura u sauni bude odgovarajuća (ni previsoka ni preniska). U zavisnosti od države do države, vrednost podeoka na termometru je drugačija. Obično se preporučuje da temperatura bude između 65⁰-100⁰ C, u zavisnosti stepena vlažnosti. Jer što je vazduh u sauni vlažniji, neophodno je da temperatura u njoj bude niža. Takođe, ljudski organizam u ovom stanju može izdržati maksimalno 30 minuta, pa vam preporučujemo da ne prekoračujete ovo vreme. Zanimljiva činjenica je i ta što je vazduh u sauni na gornjim nivoima (odnosno klupama) dosta topliji, pa korisnici saune često sede na najnižim nivoima, kako bi se organizam postepeno navikavao na veće temperature.

Uticaj saune na zdravstveno stanje nemerljiv 2

Foto: Pixabay / solskin

Posle korišćenja saune, neophodno je da…

1. Pravilno opustite organizam

Ovo podrazumeva tuširanje umereno toplom vodom. Ukoliko više preferirate hladan tuš, nemojte to činiti ili činite postepeno jer za vaše telo to može biti veliki šok, pogotovo ukoliko imate srčane probleme.

 2. Odmor, odmor i samo odmor

Svi volimo malo da prilegnemo i opustimo telo od svakodnevnih napora. Tako je i u slučaju nakon korišćenja saune, jer da bi se normalizovao rad srca i celog organizma, nađite neko fino mesto gde možete sklopiti oči na par minuta. Lepše ćete se osećati.

 3. Ispravna hidratacija i umerena ishrana

Kao što ste pre ulaska u saunu popili nekoliko čaša vode, isto tako je neophodno da nakon korišćenja nadoknadite izgubljenu tečnost. Takođe, preporučuje se i unos zdravih grickalica i svežeg voća koji će regenerisati organizam vitaminima i vlaknima.

Pozitivna dejstva saune

Da sauna kao takva ima sjajan uticaj na vaše zdravlje, u prilog govori i činjenica da njena popularnost raste u svim zemljama, a u Finskoj odakle i ona potiče, se smatra delom skoro svakog domaćinstva. Stoga, njena moć u zdravstvenom smislu se ogleda u tome što:

▪ omogućava detoksikaciju organizma jer se pojačanim znojenjem usled visokih temperatura telo oslobađa toksina, odnosno štetnih materija;

▪ oporavlja i jača kardiovaskularni sistem jer se redovnim korišćenjem saune srce može istrenirati, a širenje krvnih sudova je poželjno u ovom slučaju;

▪ pozitivno deluje na respiratorne organe jer osobama koje imaju problem sa disanjem (pate od astme ili gušenja), boavak u sauni može dosta značiti jer visoke temperature dovode do širenja disajnih kanala i brži protok kiseonika do bronhija;

▪ predstavlja značajnu pomoć u lečenju stresa, anksioznosti i depresije jer u skladu sa finskom izrekom da u sauni ljutnja isparava, a bes se isušuje, ovo čarobno mesto eliminiše nakupljeni stres i čini da se opustite;

“Naučno je dokazano da ukoliko na dnevnom nivou provodite 5 minuta u sauni, količina stresa će se znatno redukovati, pa ćete se osećati znatno prijatnije i rasterećenije.“
▪ čiste i pospešuju ten, a za devojke je ovo zlata vredna informacija jer očišćenje pore dovode do blistavog tena i mekše kože. Dovoljan razlog da je koristite, zar ne?

▪ sagorevaju kalorije i smanjuju celulit, a ovo je osetljiva tačka skoro svake pripadnice ženskog pola. Proces sagorevanja kalorija će biti ubrzan zbog pojačanog znojenja, a vi ćete se osećati sigurnije u svoj izgled i naravno svoje zdravlje.

Pomodarstvo ili tradicionalizam?

Kuriozitet u vezi sa saunama jeste njen način korišćenja koji se razlikujeod zemlje do zemlje. Spa kultura u zapadnoj Evropi se, na primer, dosta razlikuje od naše. Iako je za njih nudizam u saunama potpuno normalna i prirodna stvar, kod nas je taj trend trenutno neprihvaćen i smatra se nekom vrstom kulturno-društvenog šoka. Dok je kod Slovenaca i Nemaca nošenje kupaćeg kostima u saunama zabranjeno, u našoj zemlji peškir je u ovim parnim kupatilima sigurna zona, što zbog usađenog osećaja pristojnosti, što zbog održavanja higijene.

Sauna nije samo tipična drvena kabina sa klupama u kojoj bezrazložno sedite – ona je bila i ostala u službi zdravlja. Ukoliko smo vam pomogli u odluci da intenzivnije koristite saunu, FitPass paketi su prilagođeni vašim potrebama i svakodnevnim obavezama, a za podršku i dodatne informacije nećete ostati uskraćeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari