Vege recept: Besan pasta  1Foto: Ljiljana Bogdanovski

U korak sa savremenim zbivanjima i u susret Svetskom danu veganstva, onima koji još uvek nisu probudili u sebi samilost prema životinjama, kao i onima koji ne haju za svoje zdravlje, budućnost svoje dece i opstanak planete Zemlje, preporučujem da pročitaju Kinesku studiju, korisnu knjigu koja će im otvoriti oči, ili barem pogledaju filmove Earthlings, Dominion, Game changers u produkciji Novaka Đokovića.

Duboko verujemo da će ih nešto od ponuđenog probuditi iz ružnog sna. 

Za one koji smelo koračaju u budućnost odavno je smisao življenja u skladu sa prirodnim principima postalo zapovest. Oni  znaju da je veganstvo budućnost, i da će se uspostaviti ravnoteža u svetu na svim nivoima onda kada nijedna kap krvi mučene, žrtvovane ili zaklane životinje ne padne na zemlju. 

Priroda nam je od davnina nesebično davala svoje plodove, koje smo rado prihvatali, pa opet kao da to nije bilo dovoljno, ljudi su se okrenuli protiv Majke prirode i počeli da eksploatišu i uništavaju životinjske pa i biljne vrste, pre svega, zbog profita. Tako je veštački izazavana glad u svetu i svakodnevna smrt neuhranjene dece u Africi, Siriji, Jemenu, svuda gde je imperijalistička čizma zgazila i redom uništavala, najpre, ekonomiju pa zatim kulturu, i najzad, poljoprivredu navedenih regiona i zemalja.

Vege recept: Besan pasta  2
Foto: Pixabay/ billycm

Veganstvo se slavi 1. novembra svuda u svetu kao pokret koji se umnogome dotakao etičkih pitanja: zašto mučimo i ubijamo životinje za ishranu kada je to apsolutno nepotrebno, nezdravo i predstavlja varvarski čin; zašto mislimo da smo superiorni u odnosu na druga živa inteligentna i svesna bića; da li su životinje došle na svet da bi ljudima postale hrana; koliko smo odgovorni prema svom okruženju; zašto smo se odvojili od iskonskih vrednosti i prirodnih principa; zašto više ne živimo u istom ritmu sa planetom.

Veganska ishrana je samo jedan segment veganstva jer ono sobom nosi niz značenja. Ovde ćemo se zadržati na veganskoj ishrani – ishrani budućnosti. Zaista, nema opravdanja za stradanje i patnju životinja. To nikome nije donelo dobro. Ishrana jadnim životinjama dovodi do srčanog i moždanog udara, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i povišenog pritiska. Sve je to objašnjeno u naučnoj studiji sa početka teksta.

Jednoga dana, a taj dan nije daleko, ljudi će se opametiti i shvatiti da nije civilizacijski jesti leševe zaklanih inteligentnih bića sa kojima je čovek od početka sveta živeo u simbiozi.

Zato se kao vegani zalažemo za posnu, biljnu, ishranu koja zadovoljava sve naše potrebe, bez suplementiranja, isceliteljska je, prepuna vitamina i minerala, oplemenjuje duh i dušu i naše telo održava u zavidnoj kondiciji. 

Vege recept: Besan pasta  3
Foto: Ljiljana Bogdanovski

PASTA OD BESANA

Odnedavno se na tržištu pojavilo brašno od leblebija, tzv. besan, koje je visikoproteinska namirnica idealna za sportiste, rekreativce, ljude koji se izlažu teškim fizičkim naporima, ali i svima onima koji brinu o svom zdravlju. Testenina od besana može da se kupi u raznim oblicima, a lako ćete je pronaći u radnjama zdrave hrane. Leblebije, inače, imaju veliku nutritivnu vrednost, a ubrajaju se u mahunarke koje se več 7.500 hiljada godina koriste u ishrani 

Za ovo jednostavno jelo potrebna su samo četiri sastojka:

Vege recept: Besan pasta  4
Foto: Ljiljana Bogdanovski

SASTOJCI:

  • 250 grama taljatela od besana
  • 200 grama golice
  • limun
  • pola šolje filtrirane vode 

POSTUPAK:

Kuvati taljatele od besana (u radnjama zdrave hrane) otprilike pet minuta u ključaloj vodi. Ocediti, sipati u posudu i ostaviti sa strane. U blender sipati sok od limuna, 200 grama golice i malo filtrirane vode (pola šolje). Blendirati dok se svi sastojci ne sjedine pa pomešati pažljivo sa taljatelama i ukrasiti bosiljkom, narom i ljutim papričicama.   

Ljiljana Bogdanovski (Čolović) je autorka veganskog kuvara Vegan: zdravo, posno jelo za dušu i telo, kao i mnogih autentičnih recepata, nastojeći da veganizuje srpska i austrijska tradicionalna jela. Kao aktivista, bori se za prava životinja. Njen rad Zagađenje voda i zemljišta u Srbiji, u koautorstvu sa dr Jelenom Koković, izlagan je 2019. godine na IX kongresu Ishrana budućnosti u Novom Sadu. Živi u Austriji, gde održava radionice pripreme veganskih jela i piše novi kuvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari