Vege recept: Mlinci sa veganskim hašeom 1Foto: Ljiljana Bogdanovski

Ako i niste vegani, pokušajte da se barem četiri nedelje veganski hranite i tako oslobodite toksina. Ubrzo ćete videti rezultate i bićete prezadovoljni svojim tenom, kosom, noktima, telo će vam biti zahvalno, a mozak odmoran.

Nećete se osećati tromo, imaćete nalete energije. Sve što treba da uradite je da poslušate svoju savest i ne dozvolite da vas navike sputaju u želji za promenom.

Svako ko je jednom probao veganska jela (posna jela, što znači bez ribe jer je i riba životinja, tj. živo biće) morao je sebi da prizna da su ukusna i da se posle konzumiranja osetio poletno i rasterećeno.

Mnogi zaboravljaju da želudac nije veliki i da ne treba da se prejedamo jer prejedanje izaziva brojne bolesti. Posebno treba imati na umu da meso nesrećnih životinja koje su platile glavom zbog profita mesne industrije umrtvljuje organizam, truje ga i razboleva.

Vege recept: Mlinci sa veganskim hašeom 2
Foto: Ljiljana Bogdanovski

Sa veganskim pristupom životu, načinom ishrane i razmišljanima, vaši horizonti će se proširiti, moći ćete da steknete celovitu sliku univerzuma i eko-sistema, čiji ste samo jedan deo, a sa svim drugim živim bićima zajedno činite živi svet.

Za Danas sam pripremila mlince sa hašeom od džekfruta. Lako se spremaju, ukusni su iako su pripremljeni bez soli i ulja. Ova varijanta je mnogo zdravija od one koja sadrži so i ulje tako da je svima preporučujem.

POTREBNO:

  • pakovanje mlinaca
  • 300 grama džekfruta (može i žutog sočiva, ili heljde, ili sitno seckanih oraha)
  • 100 grama mamaʼs ili nekog drugog veganskog tvrdog sira
  • šargarepa
  • paškanat
  • paradajz
  • biber
  • sveža urma
  • kašičica dimljene paprike
  • pola kašičice kurkume
  • pola kašičice karija
  • pola kašičice kumina

POSTUPAK:

Na neprijanjajućem tiganju prodinstati crveni luk na vodi, dodati rendanu šargarepu, paškanat, paradajz i začine.

Dodati jednu urmu bez koštice i promešati tako da se ona istopi. Ovo se radi da se ne bi dodavao rafinisani šećer, koji ima štetna dejstva po organizam, a i da bi se neutralisala kiselina paradajza.

Posle nekih desetak minuta dodati haše od džekfruta (ili heljdu ili žuto sočivo koje je na 15 minuta bilo potopljeno u vodi), pržiti oko 15 minuta pa skloniti sa vatre.

Vege recept: Mlinci sa veganskim hašeom 3
Foto: Ljiljana Bogdanovski

Izrendati mamaʼs sir i ostaviti sa strane.

Mlince kratko potapati jedan po jedan u loncu sa ključalom vodom i nakon minut vaditi rešetkastom lopaticom. Ostaviti malo te ključale vode sa strane.

Pripremiti vatrostalnu posudu ili neku tepsiju. Ređati red mlinaca, zatim pripremljenog hašea, pa rendanog sira i tako ponavljati do vrha. Završiti sa mlincima.

Sipati malo vode u kojoj su se kratko prokuvali mlinci i peći u rerni na 220 stepeni 15-20 minuta, tačnije dok ovo ukusno i nadasve zanimljivo jelo ne porumeni. Ovako pripremljeni mlinci podsećaju na lazanju.

Vaša trpeza je odraz vas samih. Ono što poslužite višestruko će vam biti vraćeno. Ko posluži hranu koja ima sve odlike prirodnih zakona moći će mirno da spava, a njegov dom će odisati mirom i harmoničnim odnosima ukućana.

Ljiljana Bogdanovski (Čolović) je autorka veganskog kuvara Vegan: zdravo, posno jelo za dušu i telo, kao i mnogih autentičnih recepata, nastojeći da veganizuje srpska i austrijska tradicionalna jela. Kao aktivista, bori se za prava životinja. Njen rad Zagađenje voda i zemljišta u Srbiji, u koautorstvu sa dr Jelenom Koković, izlagan je 2019. godine na IX kongresu Ishrana budućnosti u Novom Sadu. Živi u Austriji, gde održava radionice pripreme veganskih jela i piše novi kuvar.

close
Vege recept: Mlinci sa veganskim hašeom 4

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.