Vijetnamske prolećne rolnice sa sosom od kikiriki putera (Gỏi cuốn) - recept 1Foto: Vesna Laćarak

Azijska kuhinja je ukusna, zdrava i jednostavna za pripremu. Prolećne rolnice su popularno jelo koje ćete naći u mnogim zemljama azijske kuhinje, sa manjim razlikama u punjenju, da li se peku ili ne.

Često recepti iz azijske kuhinje umeju da nas obeshrabre usled nedostatka namirnica ili dodataka koji su nam  potrebni za pripremu. Opustite se, za početak je dovoljan soja sos, a vremnom ćete usvajati i druge dodatke kao što je Fish sos, Oyster sos, miso pasta, vasabi, Hoisin sos, pirinčani papir ili rezanci, alge, ukiseljni đumbir i mnoge druge namirnice.

Najvažniji deo je priprema namirnica tj. savladati veštinu seckanja.

Šta nam je sve potrebno:

  • 14 komada pirinčanog papira
  • 200g gambora
  • 120g svinjskog paumfleka skuvanog
  • 4 jaja
  • kašičica fiš sosa
  • 60 ml vode
  • kašika skroba
  • 1 manja zelena salata
  • 1 krastavac
  • 1 šargarepa
  • listovi mente nekoliko
  • listovi mladog belog luka
  • crni biber
  • ulje

Vijetnamske prolećne rolnice sa sosom od kikiriki putera (Gỏi cuốn) - recept 2Za sos od kikirikija:

  • 3 kašike kikiriki putera
  • hoisin sos
  • 150ml vode
  • malo ulja
  • 2 šalota vrsta luka (ljutika dugački luk)
  • izmrvljeni kikiriki za posipanje sosa

Način pripreme:

  • Povrće operite i osušite, potom naseckajte na tanke trakice, šargarepu, krastavac.  Pripremite listove zelene salate, belog luka i nane.
  • Svinjski paumflek kuvati u vodi kojoj ste dodali so i biber sve dok meso ne postane mekano, isecite na tanke listove.
  • Gambore prokuvati u vodi.
  • Jaja umutiti sa dodatkom skroba, vode, fiš sosa, bibera. Ispeči 2-3 palačinke, takođe iseći na tanke trakice.

Imamo salatu, krastavac, šargarepu, listove mente, listove luka, palačinke, škampe i svinjski paumflek.

Listove pirinčanog papira potopiti u toplu vodu dok ne omekšaju (po jedan), postaviti na čistu vlažnu kuhinjsku krpu.

Namirnice ređati sledećim redom: na pirinčani papir staviti salatu, paumflek, palačinke, krastavac, šargarepu, nanu, malo zarolati list pa pored staviti škampe, ponovo zarolati i ukrasiti jednim perom od luka.

Kada su rolnice napravljene pokriti ih providnom folijom da se ne suše.

Sos

U tiganj staviti malo ulja, sitno naseckanu ljutiku, malo soli. Karamelizovati luk pa dodati vodu, kuvati 3-4 minuta, dodati hostin sos, kuvati još par minuta, skloniti sa vatre pa dodati 3 kašičice putera od kikirikija.

Rolnice umakati u kikiriki sos.

Napomena: prolećne rolnice su odlične ako ih pripremite samo sa povrćem.  Sve što vam je potrebno vezano za azijsku kuhinju možete naći u kineskom tržnom centru.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/?v=767389190113116

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari