Bela enčilada sa piletinom (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Stiže ukus Meksika na našu letnju trpezu. Šta je enčilada? Tortilja u koju stavljamo fil od belog pilećeg mesa i sira, prelijemo čili sosom i prekrijemo narendanim sirom.

Originalna enčilada se pravi sa crvenim sosom. Moderniji pristup kuvanju, enčilade filuju sa svim mogućim vrstama punjenja (junetina, sir,povrće) i prelivaju se različitim umacima.

Ova naša enčiilada je bela pileća, koja veoma lako može da vam postane omiljeno jelo. Kako je originalna enčilada napravljena od crvenog sosa, bićete oduševljeni našim belim som koji je jedna kremasta fantazija, zahvaljujući puteru, pavlaci, sirevima.

Ovaj beli sos, bešamel, možemo kombinovati sa drugim namirnicama, recimo preliti preko barenog povrća (karfiol, brokoli) i mesa.

Recept za ovo kremasto jelo je veoma jednostavan kao i sami sastojci koji su nam potrebni, a to su piletina, tortilje, sir, krem pavlaka, zeleni čili, puter, i još po nešto.

Šta nam je sve potrebno:

  • Tortilje (kupovne ili napravite sami)
  • 500g belo pileće meso
  • 200g sira čedar
  • peršun za posipanje
  • so, biber

Beli sos:

  • 100g putera
  • 100g brašna
  • 300mli bujona
  • 300ml kisele pavlake
  • ljuta papričia (zeleni čili)
  • 300g gaude za posipanje

Način pripreme:

Belo pileće meso možemo skuvati ili peći. Kada se meso ohladi viljuškom sitno iscepkati meso, začiniti. Narendati kačkavalj. Opciono možete staviti i sitno iseckanu glavicu luka.

U tortilju staviti piletinu pa sir urolati kao palačinku i slagati u prigodan kalup za pečenje. Veličina kalupa će biti uslovljena veličinom tortilje, kupovne su uglavnom veće.

U posudu staviti puter, lagana vatra, propržiti brašno, naliti hladnim pilećim bujonom, kuvati nekoliko minuta, da se beli sos zgusne, skloniti sa strane te dodati pavlaku, promešati, sjediniti, I ma samom kraju dodati naseckanu ljutu papričicu.

Belim sosom preliti urolane tortilje.

Pre pečenja posuti ( gratinirati) enčiladu narendanim sirom.

Peči pola sata na 180C. Potrebno je da se sir istopi. Kada je enčilada gotova, pre služenja posuti sitno naseckanim peršunom.

Recept za tortilje: 750g brašna, kašičica soli, kašičica praška za pecivo, 80ml ulja, 250ml tople vode. Sve sastojke dobro sjediniti, kada je testo umešeno iseći na manje komade (14-16), prekriti testo čistom krpom i ostaviti 15 minuta da odstoji.

Svaku tortilju razvući oklagijom što tanje i peći na zagrejanom tiganju na laganoj vatri kratko vreme. Tortilje ređati na tanjir obavezno prekriti folijom da nam ostanu meke i savitljive.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari