Za koje osobe nije dobro da piju kafu? 1Foto: Shutterstock/NAPA

Kafa je odličan način da dobijete dodatnu energiju ujutru ili da savladate umor usred radnog dana, a brojna istraživanja su pokazala da ovaj napitak ima mnogo koristi za naše zdravlje.

Utvrđeno je da, između ostalog, smanjuje rizik od raka prostate, pomaže u održavanju zdravlja srca i promoviše gubitak težine.

Ali za neke ljude, kafa zapravo može imati više negativnih nego pozitivnih nuspojava.

Na primer, možda ćete primetiti da vas kafa ponekad čini veoma anksioznim ili nervoznim, au nekim slučajevima može da vas natera da trčite u kupatilo više nego što je normalno, kažu stručnjaci.

Da bi bolje razumeli da li je kafa dobar izbor za nas ili ne, nutricionisti su otkrili koje sve osobe treba da izbegavaju ili bar da smanje unos kafe kako bi sačuvali svoje zdravlje, piše IndexHR.

Prema Eat This, ljudi koji treba da prestanu da piju kafu su oni koji imaju sindrom iritabilnog creva, glaukom, preaktivnu bešiku, aritmiju, probleme sa spavanjem (posebno nesanicu), visok nivo anksioznosti ili sklonost napadima panike, dijareju, epilepsiju i gastroezofagealni poremećaj, refluksnu bolest (GERB).

Svako od ovih stanja se značajno pogoršava konzumacijom kafe, a to je posebno slučaj sa onim hroničnim bolestima koje su same po sebi opasne, poput epilepsije ili nepravilne funkcije srca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.