Za šta je sve kopriva korisna za naš organizam? 1Foto: Pixabay / blickpixel

Kopriva je prirodni multivitamin, prožet mineralima.

Sadrži gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, vitamine C i A i K, B2 i B5, pored vitamina i minerala ima i mravlje kiseline, histamin, acetil-holin, silicijumovu kiselinu, glikokinin.

Lekovita dejstva: najbolja je za prolećne i jesenje tretmane pročišćavanja organizma, jer je tada organizam deficitaran u vitaminima i mineralima nakon zimskog perioda.

U jesen nam je bitan kako bi se organizam pripremio na problematičan zimski period. Utiče na imunitet i pojačava odbrambene reakcije organizma.

Zbog sadržaja vitamina K utiče na smanjenje tendencije ka krvarenju (iz nosa, preobilne menstruacije…), lekovita je i za digestivni trakt, u želucu smanjuje bolove, stimuliše rad i sekreciju žlezda, stimuliše creva, funkciju jetre, žuci, slezine i pankreasa.

Obara nivo holesterola i masnoća koji mogu biti povećani kod dijabetesa, utiče i na usporavanja procesa arterioskleroze.

Ublažava degenerativne promene na hrskavicama i zglobovima. Kopriva pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Vodeća je u lečenju anemije.

Priprema čaja od koprive: 2 kafene kašičice sitno iseckanog lišća koprive preliti sa 250ml vode, može se pustiti i da ključa 5-6 minuta. Ključanjem se oslobađaju neke važne materije kao što je silicijumova kiselina (koja jača vezivno tkivo i utiče na kožu). Nakon ključanja procediti i piti mlako dva do tri puta na dan.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka.

Više detalja na linku njenog instagram naloga.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nutricionista – zdrava Ishrana (@nutricionista_ivanamisic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari