Zašto bubašvabe mogu da prežive u svim uslovima? 1Foto: Shutterstock/skifbook

Bubašvabe su životinje koje su jako otporne i moguće ih je pronaći svuda u svetu. Bez obzira radi li se o hladnoj ili toploj klimi, one mogu da prežive na svim područjima.

Postoji i mišljenje da bi bubašvabe jedine uspele da prežive nuklearnu katastrofu, ali mnogi naučnici se ne slažu s tom tvrdnjom. Iako su odbojni većini ljudi, u kineskoj medicini se smatra da imaju isceljujuća svojstva, a ekstrakt etanola iz njih se koristi u lekovima za zarastanje rana.

Razlog njihove otpornosti su otkrili naučnici sa Univerziteta Normal iz Kine. Vođa studije je bio Sheng Li, a stručnjaci su proučavali DNK američke bubašvabe (Periplaneta Americana).

Otkrili su kako bubašvabe imaju skup gena koji im omogućuje da osete miris hrane, posebno one fermentisane. Oni takođe poseduju unutarnji sistem detoksikacije koji ih štiti kada pojedu otrovnu hranu. Osim toga, imaju jak imunološki sustav.

Američke bubašvabe žive na području SAD-a, a stigle su iz Afrike u 17. veku. Imaju krila i duge su nekoliko centimetara. Moguće ih je naći svuda, jer su jako otporne i brzo se razmnožavaju.

Izvor: Geek.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.