Foto: EPA-EFE RONALD WITTEK

Istraživači sa Kvins univerziteta u Belfastu su nedavno ustanovili da buka koju stvaraju ljudi utiče na ptice daleko više nego što se prethodno mislilo.

Pored toga, ljudska aktivnost negativno može da utiče na reprodukciju i normalno društveno ponašanje ovih životinja, glavni su nalazi studije Signal complexity communicates aggressive intent during contests, but the process is disrupted by noise, objavljene u uglednom naučnom časopisu Biology Letters.

Istraživači su se fokusirali na evropskog crvendaća, i ustanovili da, kada su oni izloženi ljudskoj buci, njihovo ponašanje se odjednom menja.

Naime, izgleda da pozadinska buka ometa prenošenje važnih informacija među ovim pticama, poručuje tim predvođen dr Geretom Arnotom. Konrektno, reč je o tzv. agresivnoj komunikaciji, koju ptice, usled ljudske buke, ne mogu dobro da razumeju, odnosno ne mogu adekvatno na nju da odgovore. „

Otkrili smo da struktura ptičjih pesama može da saopštava agresivnu nameru, omogućavajući pticama da procene svog protivnika. Ali buka koju proizvodi čovek može da prekine ovu ključnu informaciju koja se prenosi između njih, tako što zamaskira složenost pesama kojima ptice saopštavaju informacije o važnim resursima poput teritorije ili mesta za gnežđenje“, kaže Arnot, inače predavač i istraživač na Institutu za globalnu sigurnost hrane pri Univerzitetu Kvins u Belfastu.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Povezani tekstovi