Zašto će u budućnosti čista energija biti neverovatno jeftina? 1Foto: Pixabay/Maria Godfrida

Za negativne efekte korišćenja fosilnih goriva se znalo mnogo pre nego što smo postali svesni opasnosti koje nose klimatske promene.

Jednostavno, dim, smrad i čađ koji nastaju sagorevanjem uglja i nafte su nešto što možemo neposredno iskusiti, i čula nam u tom slučaju jasno poručuju da te supstance nisu baš dobre za naše zdravlje.

Međutim, i pored toga godinama smo koristili fosilna goriva zato što su bila lako dostupan i jednostavno iskoristiv izvor energije. Ugalj nafta i gas obezbedili su energiju za razvoj cele naše civilizacije, ali ljudi su uvek maštali o jednostavnijem i čistijem načinu za dobijanje energije i korišćenju neograničenih potencijala sunca i vetra.

Napuštanje fosilnih goriva je dugo izgledalo kao nedostižna utopija. Međutim, neverovatan razvoj na polju čistih izvora energije u poslednjih 10 godina pokazao je da smo tom cilju mnogo bliži nego što smo mislili, piše Nemanja Milović za portal Klima101.rs.

A najbolje od svega je to što budućnost zasnovana na obnovljivim izvorima energije neće biti bolja samo za planetu, već i za naše novčanike.

Veliki pad cena u poslednjih 10 godina

Kada se u javnosti govori o prelasku na obnovljive izvore energije, često se isprva postavi pitanje koliko će to da košta.

I dok je to pitanje bilo relevantno krajem 20. i u prvim godinama 21. veka, to više nije slučaj. Poslednja istraživanja su pokazala da je u većem delu sveta sada jeftinije proizvoditi električnu energiju pomoću obnovljivih izvora nego sagorevanjem uglja, a predviđanja su da će u narednih 10 godina postati ekonomski isplativije napraviti novu solarnu elektranu ili vetropark, nego da termoelektrane na ugalj nastave sa radom!

izveštaju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju piše da je cena električne energije dobijene pomoću solarnih panela u 2019. pala za neverovatnih 82 odsto u odnosu na 2010. godinu. U izveštaju se takođe navodi da se očekuje da cena nastavi da pada tako da u 2021. iznosi svega 3,9 američkih centi po kilovat-času, što je pad od dodatnih 42 odsto u poređenju sa 2019.

Veliki pad cena zabeležen je i kod električne energije dobijene pomoću vetra, gde je u poslednjih 10 godina zabeležen pad cene od 29 i 40 odsto za obalske i offshore vetroparkove respektivno, a poput solarne energije, očekuje se da cene nastave da padaju i u narednim godinama.

Koliko će cene nastaviti da padaju?

Ono što je zanimljivo kod ovog velikog pada cena obnovljive energije je to što on nije nastao kao posledica nekih velikih tehnoloških proboja, već zahvaljujući ekonomiji obima i povećanju efikasnosti u proizvodnji.

Za solarnu energiju konkretno se dosad pokazalo da važi Rajtov zakon – da se za svako dupliranje ukupne kumulativne proizvodnje smanjuju troškovi u fiksnom procentu. Ova pravilnost isprva je primećena u proizvodnji aviona, a dosad je potvrđena u više od 60 tehnologija.

Kada govorimo o solarnoj energiji, dostupni podaci pokazuju da je za svako dupliranje ukupnih kapaciteta na svetskom nivou cena padala za 30 do 40 odsto. Kako je ukupan kapacitet solarnih elektrana i dalje veoma nizak u poređenju sa svetskom potražnjom za energijom, još imamo prostora za nekoliko dupliranja i znatan pad cene.

To znači da bi do 2040. cena proizvodnje kilovat-časa na velikim solarnim farmama mogla da padne i ispod jednog američkog centa, tj. po trenutno važećem kursu ispod jednog dinara! U delovima sveta koji imaju više sunca, ova cena bi mogla da bude postignuta još ranije.

Tekst u celosti čitajte na portalu Klima101.rs.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Zašto će u budućnosti čista energija biti neverovatno jeftina?”

 1. U medjuvremenu struja poskupljuje.
  Prikljucak na elektricnu mrezu mozete samo da imate ukoliko Vasa solarna ili energija vetra koju sakupljajte bude vracena elektroprivredi.
  30% je maksimum koji mozete da koristite iz obnovljivih izvora a ostalo placate elektroprivredi.
  U slucaju da niste na elektro mrezi sa posebnim dozvolama mozete da imate iskljucivo energetski obnoviljvu kucu.

 2. Ma svet je potpuno neupucen. Prave solarne elektrane i kada dobiju skoro besplatnu energiju sta? I dalje nece imati Nacionalni stadion. Budale!

 3. Cista, obnovljiva i jeftina?! Lepo zvuci.
  Nazalost jos dugo ce ostati nedosanjani san ne samo za nas naravno. Sistem u kome zivimo neupitno je okrenut ka profitu pa ni navedena energija nije izuzetak. I pored svih optimisticnih predvidjanja u vezi cene, navedenih u tekstu, pitanje je i koliko je „stvarno“ cista tj. u kojoj meri? Ako vas zanima i druga strana medalje, toplo preporucujem dokumentarac „Planet of the humans“ vredi svaki minut filma.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.