Infekcije gornjih respiratornih puteva u vreme pandemije 1Foto: Shutterstock/Dmytro Zinkevych

Gornji respiratorni putevi – nos, grlo, larinks, traheja, česta su meta virusnih i bakterijskih infekcija.

Mnogi virusi iz različitih grupa i bakterije kao što su streptokok, pneumokok, stafilokok, hemofilus, moraksela, na sluzokoži gornjih respiratornih puteva nalaze mesto gde će započeti infekciju.

U kliničkoj slici kod ovih infekcija dominiraju curenje iz nosa, zapušenost nosa, kijanje, kašalj, bol i peckanje u ždrelu, uvećane limfne žlezde na vratu, visoka temperatura, malaksalost, bol u zglobovima i mišićima…

Mnogi od ovih simptoma su slični sa simptomima infekcije korona virusom SARS -CoV-2, navodi se na portalu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Prisustvo nekih od ovih simptoma već budi sumnju na infekciju korona virusom.

To treba da poveća i oprez kod pacijenata i članova njihovih porodica i predostrožnost da se primene mere sprečavanja širenja korona virusa sve dok se ne dokaže njegovo odsustvo.

Pacijent mora da nosi masku i da primenjuje respiratornu higijenu i higijenu ruku.

Respiratorna higijena podrazumeva korišćenje papirnatih maramica koje se posle upotrebe bacaju u plastičnu kesu koja se zatvori.

Higijena ruku se vrši redovnim pranjem ruku i korišćenjem sredstava na bazi alkohola za dezinfekciju ruku.

Prilikom kašljanja i kijanja treba prekrivati nos i usta. Ukućani treba da izbegavaju blizak kontakt sa osobom koja pokazuje simptome respiratorne infekcije.

Odlazak kod ordinirajućeg lekara ili u kovid ambulantu rešava dileme oko uzročnika infekcije. Pregled i urađen brzi antigenski ili PCR test na SARS -CoV-2 virus potvrđuje prisustvo ili odsustvo korona virusa koji je uzročnik pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.