Koji je značaj vitamina C, A i E i u kojim namirnicama ih možemo naći? 1Foto: Shutterstock/Natalia Lisovskaya

Vitamini su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Da bi smo sačuvali zdravlje,naročito sada kada kreće period prehlada, neophodan je njihov svakodnevni unos, objavila je na svom Fejsbuk profilu nutricionistkinja Ivana Mišić.

Ona je u svojoj objavi objasnila značaj vitamina C, A i E i navela kroz koje namirnice ih možemo uneti u organizam.

Vitamin C

-Neophodan je za sintezu kolagena

-Štiti kožu od prevremenog starenja

-Najvažniji antioksidant

Namirnice koje su bogate ovim vitaminom su nar, limun, ribizla, grejpfrut, narandža, jagoda, paprika, kivi,brokoli

Vitamin A

-Neophodan je za borbu protiv infektivnih bolesti

-Za pravilno funkcionisanje žlezda, organa za varenje i jetre

-Snižava nivo holesterola u krvi

-Vitamin za dobar vid

Namirnice bogate ovim vitaminom su šargarepa, jaja, žuto voće, zeleno i žuto povrće, mleko i mlečni proizvodi.

Vitamin E

-Glavna uloga ovog vitamina je da štiti od slobodnih radikala koji uništavaju zdrave ćelije

-Brani nas od virusa i bakterija

Namirnice koje su bogate ovim vitaminom su suncokretovo ulje, semenke, bademi, kikiriki, jaja, avocado, kelj, paprika, puter.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.