Laneno seme značajno smanjuje plak u arterijama, a takođe pomaže kod zatvora, dijabetesa i simptoma menopauze 1Foto: Shutterstock/Kmat

Funkcionalna hrana postaje sve popularnija zbog svog terapeutskog potencijala, pre svega u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, koje su danas najveći uzrok prevremene smrti.

Istraživanja pokazuju da laneno seme može biti među najboljim funkcionalnim namirnicama za čišćenje začepljenja arterija nakon što je jedno istraživanje, objavljeno u American Journal of Physiology – Heart and Circulatory Physiology, pokazalo da smanjuje stvaranje plaka za čak 40 odsto.

Smatra se da je za ove efekte odgovorno nekoliko jedinjenja jedinstvenih za laneno seme.

Puno hranljivih materija

Oni nude obilje zdravih masti, vitamina i minerala, a korišćeni su kao tradicionalna hrana i lek u mediteranskim kulturama hiljadama godina.

Laneno seme i laneno ulje imaju nekoliko zdravstvenih svojstava koja su se pokazala korisnim u prevenciji hroničnih bolesti, a jedan od njihovih glavnih sastojaka je SDG lignan – antiinflamatorni polifenol koji se suprotstavlja efektima ateroskleroze.

Ima i drugih zdravstvenih prednosti

Male zlatno-braon semenke su najbogatiji prirodni izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), koja može pomoći u održavanju zdravog srčanog ritma i prevenciji bolesti.

Mleveno laneno seme takođe pomaže kod simptoma menopauze, može pomoći kod zatvora, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i bolova, iako je potrebno više istraživanja da bi se to potvrdilo.

Kako piše u nekim studijama, pomaže u poboljšanju funkcije bubrega kod ljudi sa lupusom. Osim toga, laneno seme sadrži proteine, vlakna i lignin – biljne hemikalije sa antioksidativnim dejstvom.

Izvor: Živim.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.