Pored vode: Koju još tečnost je važno da unosimo u telo kada je veoma vruće? 1Foto: Pixabay/Saramukitza

Svi to već dobro znamo, ali uvek je dobro podsetiti se na važnost unosa dovoljno tečnosti tokom velikih vrućina. To se pre svega odnosi na konzumaciju većih količina vode i lakših napitaka poput nezaslađenih sokova, dok kofein i alkohol treba izbegavati.

Pored vode, pri visokim temperaturama, kada se obilno znojimo, važno je obratiti pažnju i na povećan unos elektrolita, na primer konzumiranjem sportskih, odnosno izotoničnih i energetskih napitaka. Pojačano znojenje dovodi do toga da telo gubi vodu, ugljene hidrate i elektrolite (posebno natrijum), koje treba nadoknaditi, piše Zadovoljna.hr. 

Elektroliti su supstance neophodne za funkcionisanje nervnog sistema i regulaciju nivoa telesnih tečnosti. Neophodni su za pravilno funkcionisanje svih ćelija u telu i igraju ključnu ulogu u regulisanju pH vrednosti u telu, pravilnom funkcionisanju mišića i prenosu nervnih signala. Elektroliti mogu nositi pozitivna ili negativna električna naelektrisanja, a najvažniji elektroliti za ljudsko telo su kalcijum, magnezijum, kalijum, natrijum i hloridi.

Unos elektrolita će smanjiti osećaj umora i iscrpljenosti koji često dolazi sa visokim temperaturama, a simptomi nedostatka elektrolita u telu su grčevi u nogama, glavobolja i nesanica.

Pored određenih napitaka, elektroliti se mogu nadoknaditi konzumiranjem određenih namirnica, koje uključuju:

sveže voće kao što su limuni, pomorandže, jagode, bobice, ananas, lubenice, breskve, grožđe
sveže povrće kao što su spanać, kelj, kupus, paradajz, blitva, kelj, paprika i krompir
mleko, sir i drugi mlečni proizvodi
orasi, semenke i žitarice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.