povrće koje smanjuje upaleFoto: marcin jucha / Shutterstock.com

Povrće je neophodno za smanjenje upale jer je prepuno vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i fitohemikalija, za koje studije pokazuju da su korisne u smanjenju hronične upale.

Ove hranjive materije pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutralizuju slobodne radikale — dva uobičajena krivca koji mogu izazvati upalu.

Osim toga, istraživanja pokazuju da konzumiranje povrća može poboljšati zdravlje creva zbog visokog sadržaja vlakana. Dobro uravnotežen i raznolik crevni mikrobiom može pomoći u jačanju vašeg imunog sistema i smanjenju upale.

Spanać

Spanać je bogat vitaminima A i C te antioksidansima poput kvercetina i kaempferola, koji pomažu u borbi protiv upala. “Ovo svestrano zeleno lisnato povrće može se konzumirati ​​sirovo u salatama ili kuvano u raznim jelima, pružajući prikladan način za dodavanje hranjivih materija za borbu protiv upala u vaše obroke. Njegov visok sadržaj vlakana takođe podržava zdravlje digestivno sistema može pomoći u kontroli težine”, rekla je nutricionistkinja Trista Best za Eat This, prenosi N1 Hrvatska.

Kelj

Prema istraživanju iz 2023, kelj može sprečiti upalu izazvanu crevima i poboljšati zdravlje creva. Prepun je esencijalnih hranjivih materija poput antioksidansa, minerala, vlakana i vitamina A, C i K, koji mogu poboljšati zdravlje creva i smanjiti upalu.

Brokoli

Brokuli je odličan izvor sulforafana, antioksidansa sa snažnim protivupalnim delovanjem. Takođe je bogat vitaminima C i K i vlaknima, za koje studije pokazuju da mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšati otpornost na insulin.

Paprika

Paprike babure pune su vitamina A i C i antioksidansa koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštititi od degenerativnih bolesti. “Dostupne u raznim bojama, paprike babure dodaju ukus i hrskavost jelima, dok nas istovremeno snabdevaju velikom količinom antioksidansa za borbu protiv upala i podržavaju imunološku funkciju”, kaže Best i dodaje: “Njihov nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj vode čine ih pravim izborom za regulaciju težine i hidrataciju.”

Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom sa snažnim protivupalnim svojstvima. Best objašnjava: “Paradajz je ukusan u salatama, umacima i sendvičima te nude bogat izvor likopena, koji smanjuje simptome upala i rizik od hroničnih bolesti. Osim toga, njegov visok sadržaj kalijuma pomaže u regulaciji krvnog pritiska i podržava zdravlje srca.”

Šargarepa

Šargarepa je fantastičan izvor beta-karotena, prirodnog prehrambenog pigmenta koji se u telu pretvara u vitamin A. Poznato je da vitamin A ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv upale i ojačati vaš imuni sistem.

“Bilo da se konzumira sirova kao hrskavi međuobrok ili kuvana u varivima i pečenjima, šargarepa pruža sladak ukus zajedno s mnoštvom protivupalnih hranjivih materija. Beta-karoten u šargarepi takođe podržava zdravlje očiju i može smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem”, kaže Best.

Cvekla

Studija iz 2021. godine otkrila je da cvekla sadrži jedinjenja betalaine, za koje se pokazalo da pomažu u smanjenju upale. “Cvekla se može peći, kuvati ili dodati u sirovom stanju u salate, nudeći jedinstvenu zemljanu slatkoću uz protivupalna svojstva”, objašnjava Best i dodaje: “Njeni nitrati mogu poboljšati fizičku spremu i krvotok, promovišući zdravlje kardiovaskularnog sistema.”

Beli Luk

Prema studiji iz 2020, beli luk sadrži jedinjenja sumpora i antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštititi od hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak.

Crni luk

Luk sadrži kvercetin, flavonoid koji ima protivupalno dejstvo. Takođe je bogat vitaminom C, koji može pomoći u smanjenju upale i boljem funkcionisanju imunog sistema. “Luk daje ukus jelima i osigurava kvercetin i druge flavonoide koji pomažu u smanjenju upalu i poboljšavaju zdravlje srca”, kaže Best i dodaje: “Osim toga, njihova probiotička vlakna hrane korisne crevne bakterije, doprinoseći boljem varenju.”

Celer

Celer je niskokalorično povrće bogato antioksidansima i protivupalnim jedinjenjima. Eksperimentalne studije pokazuju da celer ima protivupalna i antigljivična svojstva za podršku celokupnom zdravlju. “Sa svojom hrskavom teksturom i blagim ukusom, celer je svestran dodatak salatama, supama i užinama”, kaže Best i dodaje:“Nudi protivupalna i antioksidativna svojstva. Njegova prirodna diuretička svojstva mogu pomoći u smanjenju nadutosti i podržati zdravlje bubrega.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari