Svrab zgloba može da ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme 1Foto: Shutterstock

Pruritus ili svrab je simptom koji je oku nevidljiv, ali je svakako neprijatan. Takođe, ukazuje na zdravstvene probleme koje ne bi trebalo tek tako da ignorišete. Naravno, tolerancija na svrbež razlikuje se među ljudima, a prag se menja i pod drugim spoljašnjim i mentalnim uticajima.

Preterani svrab, obično ograničen na jedan deo tela, može da bude uzrokovan suvoćom ili izloženošću alergenima i iritantima iz okoline. Određena stanja kože takođe mogu da izazovu svrab. To mogu da budu stanja ​​kao što su psorijaza, šindre, boginje.

Šta znači ako vas uvek svrbi samo regija ručnog zgloba?

Ovaj svrab može da ima mnogo uzroka, baš kao i svrab na drugim delovima tela. Međutim, postoje neki činioci koji zglob mogu da učine posebno osetljivim.

Ako primetite da vas zglobovi neprestano svrbe, ali ostatak tela ne, to jednostavno može da bude povezano sa time koliko perete ruke.

U studiji objavljenoj u časopisu Contact Dermatitis ispitali su dlanove i zglobove medicinskih sestara za koje je poznato da često peru ruke. Gotovo polovina imala je upalu kože tipičnu za ekcem.

Da li nosite nakit?

Svrab takođe može da uzrokuju iritansi koji dolaze u dodir sa ovim delom tela. Čest alergen je, na primer, nikl u nakitu. Ako uzrokuje reakciju, simptomi često uključuju svrbab, crvenilo i plihove.

Ako se uz svrab pojave osipi postoji nekoliko uobičajenih krivaca za to, upozorava stručnjak:

  • dermatitis,
  • suva koža,
  • ekcem,
  • šuga
  • gljibvične infekcije kože,
  • psorijaza

U većini slučajeva ovo je manja iritacija i nestaće sama od sebe. No, ako se pojavljuju i osipi na koži ili su prisutni neki drugi simptomi, možda se radi o ozbiljnijoj bolesti, pa se posavetujte s lekarom. Posavetujte se ako primetite kvržice, promenu boje kože ili druge promene.

Duhovno značenje zgloba koji svrbi

Ponekad se svrab pojavi niotkuda, koža nije suva, nije izloženost alergenima ili ubodima insekata. S medicinskog gledišta, dakle, nema razloga za zabrinutost. Mnogi veruju da je tada svrab zgloba poruka iz svemira.

Koje poruke donosi?

To može značiti da je vreme da se oslobodite svojih briga, posebno šta drugi misle o vama, i pokažete više poverenja u sebe. Takođe, često se kaže da to znači da ste voljeni. Tačnije, da neko misli na tebe i možda mu u tom trenutku nedostaješ. Dok drugima govori da je vreme da krenu dalje i naporno rade za svoje ciljeve.

Drugo moguće značenje: ponekad je to poziv da napravite prostor za sebe. Postavite granice, usredsredite se na sebe i pre svega odvojite vreme za sebe, budite u miru.

Svrab takođe može da ukazuje na to da dolazi razdoblje transformativnog ozdravljenja. Ako se sve zavisi od vas, rezultati bi vam mogli da vam promene život. Na kraju, kažu da svrab zgloba može da nagovesti sreću! Svemir vam baca kosku i mogli biste se nađete u boljoj finansijskoj situaciji.

Izvor: metropolitan.si

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.