Site name

Uskoro izmene Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom

Mame dobile podršku i ministara Vulina i Krstića

Pored podrške 150 poslanika u parlamentu, mame Srbije su juče dobile i podršku ministra finansija Lazara Krstića i ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandra Vulina. Ministri su na sastanku sa predstavnicama kampanje „P/Bravo za mame“ - iz udruženja Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame - podržali inicijativu da se po hitnom postupku do kraja godine izmeni član 13 Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i time omogući da porodiljske naknade zaposlenim mamama tokom porodiljskog odsustva budu isplaćivane bez kašnjenja i po pojednostavljenoj proceduri.

Piše: B. K.

Beograd 01. jul 2014. 19:21

- Drago nam je da Vlada prepoznaje važnost inicijative i da su ministri Krstić i Vulin podržali promenu zakona i obavezali se da će se ona desiti do kraja godine. Ministri se, takođe, zalažu za pojednostavljivanje procedura i smatramo da ćemo, u saradnji sa skupštinom i vladom, izmene ovog zakona usvojiti po hitnoj proceduri, a najkasnije do kraja godine - kaže Ana Babović, liderka kampanje.

Ona ističe da su mame Srbije ovom kampanjom pokazale da je udruženo i organizovano moguće napraviti promenu i najavljuje da će tri udruženja - Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame - nastaviti da se bave poboljšanjem položaja žena u Srbiji.

Očekuju razumevanje svih poslanika

Mame Srbije su se organizovale kako bi ostvarile svoja prava i promenile zakon zbog kojeg mnoge ostaju bez plata po nekoliko meseci nakon porođaja. Iz tog razloga je 250 mama i trudnica, organizovanih u okviru kampanje „P(B)ravo za mame“, poslednjih mesec dana razgovaralo sa poslanicima Skupštine Srbije i tražilo njihovu podršku za promenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Do danas je 150 mama razgovaralo, pojedinačno, sa 150 poslanika iz svih stranaka i dobilo njihovo obećanje da će glasati za promenu zakona. Učesnice kampanje očekuje da će svih 250 poslanika glasati za promenu Zakona.

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.