Najava da će upravljanje javnim preduzećima biti izvučeno iz nadležnosti resornih ministarstava i da će njihovo poslovanje kontrolisati posebno telo odgovorno isključivo premijeru, u javnosti je shvaćena kao prvi korak ka departizaciji. Iako je teško oceniti takvu meru pre nego što se sagleda celokupan program nove vlade, očekuje se da će ona pak doprineti efikasnijem poslovanju.


– Nema više javašluka u javnim preduzećima niti nam neodrživa ekonomska situacija to dozvoljava. Zemlja koja ima najveću javnu potrošnju po jedinici industrijskog proizvoda mora da uvede rigoroznu kontrolu rada javnih preduzeća, što je samo jedan kamen u mozaiku mera koje će Vlada republike Srbije preduzeti odmah po njenom formiranju. S obzirom na značaj javnih preduzeća i njihovu participaciju u budžetskim rashodima, ona će u novom konceptu dobiti sasvim drugi tretman i kontrolne mehanizme sa ciljem da se poveća efikasnost, racionalizuje poslovanja i maksimalno doprinese procesu finansijske konsolidacije – kaže za Danas Milenko Dželetović, koordinator Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke.

On potvrđuje da će operativno telo koje formira vlada biti direktno odgovorno premijeru, a nadziraće rad javnih preduzeća sa monopolskim položajem, pratiti realizaciju njihovih poslovnih planova, investicione aktivnosti, mere u procesu restrukturiranja i prilagođavanje tržišnim uslovim poslovanja.

– Prvi zadatak tog tela će svakako biti sagledavanje aktuelne situacije, presek postojećeg stanja, nakon čega će premijeru predložiti preduzimanje hitnih koraka. Kontrola i nadzor će biti i na mesečnom i na kvartalnom nivou. Namera je da ovakvim pristupom ne samo izvršimo partijsku defeudalizaciju već da preventivno delujemo na sprečavanje bespotrebnih troškova i loših poslovnih poteza, a ne kao do sada da post festum po predaji završnih računa s žaljenjem konstatujemo da je preduzeće napravilo ogroman gubitak – kaže Dželetović i naglašava da je krajnji cilj ne samo smanjiti dotiranje javnih preduzeća iz budžeta, nego i njihovo osposobljavanje da značajnije i sami doprinesu budžetskoj konsolidaciji.

Naš sagovornik potvrđuje da to nije jedina mera koja se očekuje od nove Vlade.

– Naravno, potpuno smo svesni da ova mera, ako bude izolovana i ne proprati se setom drugih mera koje podrazumevaju donošenje reformskih zakona, neće dati željeni efekat. Ako ne usledi reforma Poreske uprave i njeno osposobljavnje za bolju naplatu poreza, ukidanje komplikovanih administrativnih procedura, uvođenje obaveznosti usvajanja završnih računa na svim nivoima vlasti od opštine do republike, preispitivanje opravdanosti postojanja tolikih agencija, kancelarija i fondova, onda ćemo doživeti neuspeh – zaključuje Dželetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari