Na današnjoj sednici Skupštine grada odbornicima će konačno biti ponuđene informacije o tome zbog čega je Užice ostalo bez donacije od 15,2 miliona evra, koje je država namenila tom gradu za izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Kako je Danas pisao, za izgradnju tog postrojenja u selu Gorjani, nedaleko od Užica, koje je trebalo da bude završeno do polovine naredne godine i time rešilo velike ekološke probleme i ublažilo zagađenje reke Đetinje, država se zadužila kreditom kod KfW banke u iznosu od oko devet miliona evra i sa još dodatnih šest miliona evra kod evropskih fondova. Taj novac trebalo je da bude doniran gradu, čija je obaveza bila da, posredstvom lokalnog JKP „Vodovod“, učestvuje sa pet odsto tog iznosa, odnosno sa oko 457.000 evra. Pored toga, obaveza grada bila je da komunalno opremi lokaciju, da reši imovinsko-pravne odnose sa vlasnicima parcela na toj lokaciji i da obavi druge pripremne aktivnosti i radove.

Međutim, zbog protivljenja meštana Gorjana i susednog sela Krvavaca da se postrojenje gradi na toj lokaciji, jer strahuju da će to negativno uticati na njihovo zdravlje i da će narušiti stanje životne sredine, projektne aktivnosti su kasnile, pa je Evropska komisija odlučila da odustane od tog projekta. S druge strane, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preusmerilo je donaciju u Vranje, koje je zajedno sa Užicem i Kruševcem obuhvaćeno projektom rešavanja problema otpadnih voda.

Aktuelna gradska vlast je nedavno zatražila produžetak roka za završetak gradnje do kraja 2017. godine, ali tom zahtevu nije udovoljeno.

– Evropska komisija je zaključila da ne produžava rok za početak izgradnje, jer posle godinu dana pregovora ne vide rešenje, o čemu je KfW banka obavestila Ministarstvo. Projekat stoji godinu dana, iako je bio u fazi pripremnih radova. Dakle, nije se ni počelo sa njegovom realizacijom – potvrđeno je Danasu još krajem avgusta ove godine iz kabineta potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Dodaje se da će se novcem koji je bio namenjen Užicu kofinansirati sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Vranju, jer je taj projekat izuzetno dobro pripremljen i ima snažnu podršku lokalne samouprave i građana.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković (SNS), koji je na toj dužnosti od avgusta prošle godine, za neuspeh tog projekta čija realizacija je počela 2009. godine, optužio je lokalne vlasti iz perioda od 2010. do 2014. godine, istakavši da su on i njegovi saradnici „za godinu dana uradili više nego njegovi prethodnici za prethodne tri godine“.

U periodu na koje Petković ukazuje, gradonačelnici su bili demokrata Jovan Marković (koji je u oktobru 2012. godine smenjen, nakon što su naprednjaci i socijalisti „prekomponovali“ lokalnu vlast po ugledu na sastav Vlade Srbije), a potom ga je nasledio naprednjak Saša Milošević, koji tu dužnost obavljao do avgusta prošle godine, kada je podneo ostavku po pritisku iz vrha sopstvene stranke.

I Marković i Milošević odbacuju odgovornost i oni će, poput Petkovića, ali i predstavnika „Vodovoda“ i Direkcije za izgradnju, kao i gradskih uprava, odbornicima ponuditi informacije o tome šta su, odnosno šta nisu, učinili tokom pripreme tog postrojenja i kako se dogodilo da je Užice ostalo bez 15,2 miliona evra, što je iznos gotovo jednogodišnjeg gradskog budžeta.

Svi su krivci

– Prema mom mišljenju, svi su krivci, ne samo grad Užice, koji je najviše odgovoran jer se bežalo od problema, nego i predstavnici Vlade koji su bili zaduženi za realizaciju projekta, kao i predstavnici savetodavnih firmi KFW – poručio je sadašnji gradonačelnik.




Promeniti lokaciju

Meštani Gorjana, Krvavaca i Udruženje građana „Opstanak mladih na selu“, pismom su se obratili gradonačelniku, Gradskom veću i Skupštini grada sa zahtevom da se promeni lokacija za izgradnju postrojenja, koja je određena osamdesetih godina prošlog veka. U pismu se navodi da očekuju od skupštine da udovolji njihovom zahtevu, te da je „problem nastao usled loše komunikacije gradskih vlasti sa meštanima“, a potom se poručuje da se „meštani nikad neće složiti sa time da se postrojenje gradi na planiranoj lokaciji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari