Udruženje dramskih umetnika Srbije održalo je juče sastanak povodom spornih zakonskih rešenja koja bi, kako kažu, mogla biti pogubna za opstanak svih, čak i najvećih pozorišta u našoj zemlji.

Kako su naglasili u pismu medijima, brojni pozivi nadležnom ministarstvu nisu udostojeni odgovora i zakazivanjem termina za razgovor. Ipak, neposredno pre konferencije za medije, predsednik Udruženja Voja Brajović i direktori pozorišta iz medija su saznali da je Ministarstvo donelo odluku da su oni izuzeti iz ovog zakona.

– Pre svega, naglašavam da je sastanak bio zakazan mnogo pre najavljivanja izbora, te naše oglašavanje nema veze sa kampanjom. Mogu samo da izrazim zadovoljstvo što je Ministarstvo reagovalo i načinom na koje je reagovalo – rekao je juče na konferenciji u Etnografskom muzeju Voja Brajović. On je i dodao da je odgovor Ministarstva tek moguće dobro rešenje.

Brajović i tridesetak direktora teatara širom Srbije potvrdili su da do trenutka održavanja konferencije niko od njih nije dobio zvanično saopštenje da su pozorišta izuzeta iz pomenutih odredbi.

Kada je krajem godine usvojen Zakon o budžetskom sistemu i na njemu zasnovanoj Uredbi o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, kao i Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, upravnici teatara u Srbiji našli su se gotovo pred gašenjem svojih kuća jer u novim uslovima ne bi mogli da funkcionišu. Ispostavilo se da ih samo niko nije obavestio (na vreme) da su oni iz ovih zakona izuzeti.

Aleksandar Milosavljević, direktor SNP, istakao je da je ionako preteško opstajati jer umesto da ima dva ansambla, ovo pozorište nema nijedan kompletan, a pola orkestra su honorarci.

„Ministarstvo kulture i informisanja već je postiglo dogovor i saglasnost unutar Vlade Srbije da oblast scenskog i muzičkog stvaralaštva koja se finansira javnim sredstvima bude izuzeta iz primene propisa o ograničavanju zapošljavanja. Napori Ministarstva da te oblasti izuzme iz Zakona o budžetskom sistemu i Uredbe o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava traju već duže vreme i rezultat i modalitet tog dogovora, koji će biti u interesu zaposlenih u toj oblasti, biće saopšten tokom sledeće nedelje. Ministarstvo konstatuje da je kampanja koju su pokrenuli Udruženje dramskih umetnika Srbije i njen predsednik Vojislav Brajović kucanje na otvorena vrata. Ta napetost koju je među dramskim stvaraocima i u javnosti stvorilo Udruženje mogla je da bude izbegnuta samo da je g. Brajović postupio institucionalno i pre svoje kampanje u javnosti se zvanično za informaciju obratio Ministarstvu“, stoji u saopštenju.

Kako je zaključeno na konferenciji, ostaje da se vidi da li će ovo iskustvo uticati na kvalitetniju komunikaciju ubuduće na liniji Ministarstvo – Udruženje, ali i da li će, prema obećanju Ministarstva kulture, konkretno rešenje za ovaj problem biti iznađeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari