Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa dvojicom uglednih britanskih političara i stručnjaka, Stivenom Bajersom i Piterom Lilijem, o mogućnosti da budu njegovi savetnici za privredu, saznaje Danas iz dobro obaveštenih izvora u Londonu.

Kako nam je rečeno, konačni dogovor još nije postignut i konsultacije će se verovatno nastaviti.

Zanimljivo je da su Bajers i Lili istaknuti članovi različitih stranaka – prvi je laburista i bio je član kabineta premijera Tonija Blera, dok je drugi konzervativac, s funkcijama u vladama Margaret Tačer i Džona Mejdžora, a trenutno je poslanik u Parlamentu Velike Britanije.

Sagovornici Danasa iz Londona, bliski Forin ofisu, procenjuju da se među razlozima za Vučićevo interesovanje za potencijalne saradnike iz ove zemlje nalazi i to što Majkl Devenport, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu, u septembru preuzima dužnost šefa Delegacije EU u Srbiji, pa bi snažna „britanska veza“ mogla da bude i te kako korisna srpskoj vladi.

Kako je više puta objavljeno, Aleksandar Vučić poslednjih sedmica vodi intenzivne razgovore sa stručnjacima za finansije i privredu iz više evropskih zemalja, kako bi ih angažovao za funkcije u rekonstruisanoj Vladi Srbije. Medijski najatraktivnije ime je Dominik Stros-Kan, bivši šef MMF, koji bi mogao da postane Vučićev glavni ekonomski savetnik. Zvaničnu potvrdu ove vesti, osim izjave prvog vicepremijera da je sa Stros-Kanom „razgovarano“, nije bilo moguće dobiti. Takođe, još nije jasno da li bi stranci u rekonstruisanoj vladi dobili isključivo savetničke pozicije ili bi bili i ministri.

U svakom slučaju, kao što je Danas krajem jula objavio ekskluzivno saznanje da je Stros-Kan „viđen“ za mesto u Vladi Srbije, prvi smo tada objavili i da Vučić planira da agažuje ugledne stručnjake iz Velike Britanije.

Stiven Bajers, rođen 1953, član je Laburističke partije i bio je poslanik u Parlamentu od 1992. do 2010, kada se nije kandidovao. U vreme premijera Tonija Blera obavljao je visoke dužnosti – šef Trezora, ministar za trgovinu i industriju, ministar za transport, lokalnu upravu i regione. Sa još nekoliko laburista, bio je umešan u aferu nelegalnog lobiranja u Parlamentu za interese korporacija.

Piter Lili, rođen 1943, član je Konzervativne stranke sa iskustvom u Parlamentu od 1983. godine do danas. Trenutno je i potpredsednik Tetis Petroleuma, naftne kompanije s velikim interesima u centralnoj Aziji. Dok su britansku vladu vodili Tačerova i Mejdžor, u periodu 1990-1997, bio je na funkcijama ministra za trgovinu i industriju i za socijalno osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari