Zdravstveno stanje Vojislava Šešelja pogoršano je otkako je izašao iz Haškog tribunala. Pored dve metastaze na jetri, pronašli smo mu nove izrasline, koje zahtevaju hitnu hemoterapiju. S time je trebalo da počnemo pre dve sedmice, ali on nije pristao zbog pritisaka glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca. Ukoliko ga Srbija izruči Hagu, rekao je da će tamo odbiti bilo kakvu terapiju, uključujući i osnovne lekove – kaže za Danas šef lekarskog tima Vojislava Šešelja, Milovan Bojić.

Prema njegovim rečima, ne postoji mogućnost da se lider radikala predomisli i da Tribunalu dostavi dokumentaciju o zdravstvenom stanju, jer nema poverenja u tamošnje lekare.

– On je već tri godine izričit da želi da se leči samo u Srbiji. Zbog toga je i pušten, na osnovu izveštaja holandskih lekara o njegovom stanju. Međutim, zbog najnovijih pritisaka iz Haga, on odbija i ovde da prima terapiju, što dodatno ugrožava njegovo zdravlje – naglašava Bojić. Za naš list opisuje trenutno zdravstveno stanje lidera radikala.

– Ima karcinom na debelom crevu. Na onom preostalom delu koji nije bio operisan. Imali smo sreću da ga otkrijemo pre nego što je probio opnu, te samo zbog toga nije metastazirao. Na jetri ima dve metastaze. One nisu operisane jer treba da dostignu određenu veličinu, kako se operacija ne bi ponavljala, jer je pitanje da li bi on to izdržao – ističe Bojić. On dodaje da su mu lekari u Srbiji, otkako je izašao iz Haga, pronašli nove tačkaste promene na jetri koje zahtevaju hitnu hemoterapiju.

– Terapija bi trebalo da traje oko 36 nedelja, nakon čega bi najverovatnije usledila operacija. Međutim, on u poslednjih 15 dana odbija hemoterapiju, zbog pritisaka iz Haga da ga vrate u Tribunal – kaže Bojić. Naš sagovornik dodaje da će lider radikala pristati na dalje lečenje kada ti pritisci prestanu.

Sudsko veće Haškog tribunala naložilo je pre četiri dana Sekretarijatu da što pre kontaktira lekarski tim Vojislava Šešelja i dostavi Veću nove informacije o zdravstvenom stanju optuženog. Sudsko veće tražilo je izveštaj lekara, navodeći da se na taj način štite osnovna prava optuženog na odgovarajuću negu. Vojislav Šešelj je svojim lekarima zabranio da predaju zdravstvenu dokumentaciju Tribunalu, ali im je dozvolio da o njegovom stanju obaveste javnost. Pravni stručnjaci u Srbiji nisu sigurni kako bi država trebalo da postupi u ovom slučaju jer je, kako naglašavaju, u pitanju pravni presedan. 

Jovan Simić, bivši savetnik za haška pitanja predsednika Srbije Borisa Tadića, smatra da zdravstvena dokumentacija ne može da bude pod velom tajne, ukoliko je zatraži sud.

– Ona može da se zaštiti od javnosti, ali ne može da se ne dostavi Tribunalu. Opet, treba pažljivo proučiti uslove pod kojima je pušten na privremenu slobodu, jer je on pušten upravo da bi se lečio – ističe Simić za Danas.

Zoran Stojković, bivši ministar pravde, kaže za naš list da svi akteri u ovom slučaju treba da budu veoma pažljivi u donošenju odluka.

– Država nije preuzela nijednu obavezu u vezi s Šešeljem. S druge strane, po zakonu smo obavezni da sarađujemo sa Hagom. Ako se Tribunal obrati državi Srbiji, ona će morati da reaguje – naglašava Stojković. Prema njegovom mišljenju, Hag će oklevati sa zahtevom da se lider radikala izruči Tribunalu, sve do izricanja presude.

 

Hronologija

Odluka predsedavajućeg sudije pretresnog veća Žan-Klod Antonetija čekala se od 30. marta, kada je Žalbeno veće Tribunala naložilo da „odmah opozove odluku o Šešeljevom privremenom oslobađanju i naredi mu da se vrati u pritvor“. Raspravno veće je, međutim, umesto da optuženom naredi povratak u pritvor, zatražilo lekarski izveštaj iz Srbije o njegovoj bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari