Rezolucija o Srebrenici u Evropskom parlamentu biće sigurno usvojena kao poruka svetu da se takve stvari ne bi smele događati, međutim, i dalje se događaju u ratovima i sukobima širom sveta, kaže za Danas Ivo Vajgl, poslanik grupe Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE), koja je inicirala donošenje takvog dokumenta. Podsetimo, kako su za naš list ranije nezvanično rekli izvori iz EP konačna odluka da li će predlog rezolucije biti uvršten u dnevni red plenarnog zasedanja narednog meseca „još nije u potpunosti jasna“. Kao krajnji rok za donošenje odluke pojedini sagovornici Danasa navode 2. jul.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 


Ocenjujući aktuelnu situaciju u regionu, Vajgl, koji je i bivši šef diplomatije Slovenije, ističe da se o Zapadnom Balkanu, nažalost, „još uvek može govoriti kao o onom delu našeg kontinenta gde postoje latentne pretnje, pretenzije na osnovu zbivanja iz prošlosti i neprihvatanja osnovnih pravila demokratske parlamentarne prakse“.

– To su razlozi da evropska politika strahuje od potencijalnih sukoba među državama i narodima na tim prostorima. Starim, dobro poznatim problemima danas se, u tom kontekstu, mogu pridružiti i jasno izražene pretenzije, koje imaju korene u geostrateškim prestrojavanjima velikih sila i njihovim nastojanjima da ojačaju svoje pozicije u tom delu Evrope – konstatuje on.

Upitan da prokomentariše izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da najveću pretnju za regionalnu stabilnost predstavlja situacija u Bosni i Hercegovini, a ne odnosi Beograda i Prištine, naš sagovornik navodi da se „slaže sa Vučićem da odnosi između Srbije i Kosova ne predstavljaju element regionalne nestabilnosti, a svaki dalji korak u sređivanju međusobnih odnosa

je doprinos miru i stabilnosti, te vodi realizaciji evroatlantske perspektive svih država nekadašnje SFRJ“.

– To je, nesumnjivo, onaj cilj koji Zapadnom Balkanu obećava trajnu stabilnost, napredak i mir. Zbog toga treba sa velikom pažnjom identifikovati potencijalne tačke za nove sukobe, u prvom redu u i oko Makedonije. Neophodno je, takođe, da se rešavaju otvorena granična pitanja između država i da se njihovo definitivno rešenje ne odlaže – smatra Vajgl.

Flekenštajn: Nikolić sklon dvosmislenim izjavama

Knut Flekenštajn, potpredsednik grupe socijalista i demokrata u EP, komentariše za Danas da postoji nekoliko potencijalnih pretnji za regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu. „Odnosi između Beograda i Prištine, situacija u bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji i u BiH su među njima. Ne želim da ih rangiram. Što se tiče situacije u BiH, slažem se da su aktuelni problemi daleko od rešenja“, smatra on. Povodom odlaganja Nikolićeve poteze Sarajevu, naš sagovornik kaže da mu nisu poznati „precizni razlozi“ zbog kojih se to dogodilo. „Ipak, budući da srpski predsednik daje dvosmislene izjave s vremena na vreme, sumnjam da su vlasti BiH imale validne razloge za odlaganje posete“, zaključuje Flekenštajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari