Evropska unija je odlučila da formira poseban međunarodni sedmočlani „radni tim“ i da imenuje specijalnog tužioca koji će, u sastavu Euleksa, istraživati navode iz izveštaja Saveta Evrope o zločinima i trgovini ljudskim organima na KiM i u Albaniji.

Izveštajem, koji je napisao specijalni izvestilac SE Dik Marti, obuhvaćeno je više bivših čelnika OVK, među kojima je i aktuelni kosovski premijer Hašim Tači.

„Euleks deluje na temelju Rezolucije 1244 i na tom osnovu će postupati i specijalni tužilac i sedmočlani tim“, rekao je agenciji Beta neimenovani zvaničnik EU u Briselu. On je precizirao da je „EU ta koja će izabrati i postaviti tužioca i istražitelje, isto kao što se to čini kad je u pitanju cela misija“ Unije na Kosovu.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević kazala je juče u Prištini da je radna grupa, u okrilju te misije EU na Kosovu, već formirana i da će jedan njen deo biti smešten u Briselu. O tome je u Briselu postignut konsenzus svih 27 zemalja članica Unije, istakla je Gudeljević. Kako je objasnila, jurisdikciju u ovom predmetu ima Okružni sud u Prištini, a preliminarnom istragom se već bave Euleksove sudije iz tog suda.

Agencija Beta je u izveštaju iz Brisela od 1. juna prenela navode „međunarodnih diplomatskih izvora da je Euleks odmakao u stvaranju posebne ‘operativne grupe’, sistema zaštite svedoka i obezbeđenja međunarodnih sudija i tužilaca koji bi na Kosovu i u drugim zemljama istraživali navode u izveštaju Dika Martija“ o trgovini organima ubijenih Srba.

Srbija je, preko ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, zatražila od Saveta bezbednosti UN da se, s mandatom tog tela svetske organizacije, sprovede nezavisna, međunarodna istraga Martijevih navoda. Rusija i Kina su podržali zahtev Srbije, ali su se usprotivili SAD, Velika Britanija i Francuska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari