Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je sinoć u sedištu UN u Njujorku da uloga Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti ostaje presudna u rešavanju pitanja Kosova za koje, kako je rekao, ne postoji savršeno, ali mora da postoji pravično rešenje. Na sednici Saveta bezbednosti UN, prvoj posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu, Jeremić je apelovao na države-članice UN koje nisu priznale Kosovo da ne promene stav.

Debata u Generalnoj skupštini UN o predlogu rezolucije Srbije prilika je da se države članice ujedine oko jasne i odlučne poruke, jer će, u suprotnom, biti uspostavljen univerzalno primenljiv presedan gotovog modela jednostrane secesije, upozorio je srpski šef diplomatije. On je najavio da će Srbija nastaviti da koristi sva diplomatska sredstva, koja stoje na raspolaganju suverenoj državi, da bi se suprotstavila ovom pokušaju nasilne promene njenih granica. Ni jedna miroljubiva i ponosna nacija, suočena sa takvom pretnjom, bilo da je afrička, evropska, azijska ili američka, mala ili velika, bogata ili siromašna, ne bi drugačije postupila, ocenio je srpski ministar.

Srbija ni pod kojim okolnostima, ni implicitno, niti eksplicitno, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ponovio je Jeremić, napominjući da je to „naš ustavni imperativ“, kao i politička i moralna obaveza, zasnovana na „preovlađujućoj volji naših građana“. Značajna većina članica UN, uključujući i one koja su u SB, nastavila je da poštuje teritorijalni suverenitet i integritet Srbije, podsetio je Jeremić i zahvalio im na podršci i solidarnosti, tražeći da zadrže principijelni stav nepriznavanja Kosova.

Osvrćući se na o mišljenje MSP da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom, srpski šef diplomatije je ukazao da se Sud opredelio da se detaljno pozabavi jezikom deklaracije o nezavisnosti.“Taj , striktno tehnički pristup, omogućio je Sudu da iznese mišljenje da deklaracija ne krši međunarodno pravo. To je, nažalost, ostavilo prostora za opasne pogrešne interpretacije da je time legalizovan pokušaj jednostrane secesije“, upozorio je šef srpske diplomatije. Prema Jeremićevim rečima, Sud je svojim mišljenjem potvrdio Rezoluciju 1244 i delovanje UN u pokrajini. On je upozorio da te pogrešne interpretacije mišljenja MSP mogu da izazovu široke posledice za međunarodnu zajednicu.

Navodeći reči generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da će Generalna skupština UN doneti odluku o tome kako da postupi u vezi sa ovim pitanjem, Jeremić je podsetio da je Srbija, posle mišljenja MSP, podnela nacrt rezolucije i ukazao da će se predstojeća debata u UN neminovno fokusirati na posledice nezavisnosti Kosova u svetlu mišljenja Suda.

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni, koji sednici SB UN prisustvuje kao gost, a ne kao predstavnik države, izjavio je da je posle odluke MSP „došlo vreme da se Rezolucija 1244 zameni novom rezolucijom“, koja će prikazati realnost nezavisnog Kosova.On je rekao da je cilj Kosova da što pre postane članica UN i da je to „prirodan proces posle odluke MSP“. Hiseni je kritikovao vlasti u Beogradu, zbog, kako je rekao, pomaganja „kriminalne srpske paravlasti na Kosovu“, ali je pozdravio „visok odziv Srba na lokalnim izborima“, rekavši da kosovski „moderan ustav nudi zaštitu etničkim manjinama“.

Hiseni u sedištu UN u Njujorku prethodno imao sastanke s predstavnicima nekih delegacija u UN, kao i sa generalnim sekretarom Ban Ki Munom, kojem se obratio sa zahtevom za ukudanje Rezolucije 1244 SB UN, ali mu je ukazano da Rezoluciju mogu da ukinu samo članice SB UN.

Specijalni izaslanik UN na Kosovu Lamberto Zanijer pozvao je sinoć Beograd i Prištinu da otpočnu dijalog i apelovao na saradnju i razumevanje dve strane kako bi dijalog imao za posledicu stabilnost na Kosovu. On je podeno kvartalni izveštaj o situaciji na Kosovu, u kome je naveo da je, iako primetan, napredak prespor. Zanijer je istakao da je mandat Unmika i Euleksa na Kosovu ostaje isti i posle savetodavnog mišljenja MSP. On je u izveštaju ukazao na svakodnevne probleme sa kojima se stanovništvo na Kosovu suočava i rekao da će mandat Unmika biti posvećen podržavanju dijaloga dve strane, smanjivanju tenzija i uspostavljanju mira i stabilnosti.

Čurkin: Rusija će podržati srpsku rezoluciju

Rusija će podržati nacrt rezolucije koji je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN posle MSP, a koja će biti razmatrana na predstojećoj sednici Skupštine u septembru, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin. „Rezolucija će biti razmatrana, i ako govorimo o stavu Rusije onda treba reći da ćemo podržati tu rezoluciju“, rekao je Čurkin na konferenciji za novinare uoči jučerašnje sednice SB o Kosovu. Rusija ovog meseca predsedava SB UN.

Slovačka, Kipar i Ukrajina ne menjaju stav

Slovačka neće promeniti stav posle saopštavanja savetodavnog mišljenja MSP i neće priznati Kosovo, potvrdio je ministar spoljnih poslova te zemlje Mikulaš Dzurinda. Generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova Kipra Nikolas Emiliu izjavio je za BBC da Kipar neće priznati Kosovo, ali i da će Srbiji biti teško da dobije podršku u UN, ističući da tekst koji je predložila Srbija može da bude osnova za konačni predlog. Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Ukrajine Vladimir Handogij izjavio je da zvanični Kijev neće priznati nezavisnost KiM jer se njegova zemlja zalaže za bezuslovno poštovanje principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Francuska i Britanija oštro o srpskoj inicijativi

Zamenik ambasador Francuske pri UN Nikolas de Rivijer rekao je da mišljenje MSP potvrđuje da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protivno međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244, ali i da predstavlja kraj pravne rasprave, što stranama otvara mogućnost da se posvete drugim problemima i po strani ostave beskorisne debate“U novoj fazi, koja je tek počela EU je izrazila spremnost da posreduje u tom dijalogu… Obe države žele u EU što zahteva da uspostave normalne odnose“, rekao je francuski diplomata. Njegov britanski kolega Filip Parham bio je još stroži, nastavljajući u tonu kojim su o srpskim inicijativama prethodnih dana govorili ambasador te države u Beogradu Stiven Vordsvort i Forin ofis.

„Kosovo je jedinstveni slučaj i ne predsavlja predložak za druge regione… Neće biti pregovora o statusu Kosova ili granicama… Svaki pokušaj da se tako nešto učini protivan je interesima Kosova i Srbije i Britanija će se takvim pokušajima odlučno suprotstaviti“, rekao je Parham. „Srpska rezolucija neprihvatljiva“, rekao je britanski diplomata, govoreći o predlogu rezolucije koji je Srbija krajem prošle sedmice podnela Generalnoj skupštini UN. Takve stavove podržala je i Rozmari Dikarlo, zamenica američkom ambasadora pri UN, navodeći da je „Kosovo danas multietnička demokratija“. SAD se nadaju da će Kosovo i Srbija iskoristiti mišljenje MSP kako bi počeli pregovore o tehničkim problemima“, rekla je Dikarlo.

Međutim, Kineski ambasador Li Baodong rekao je da teritorijalni integritet i suverenitet predstaljaju temelj međunarodnog prava. „Mi to podržavamao, kao i napore Srbije usmerene u tom pravcu“, rekao je kineski ambasador, rekavši da se njegova zemlja zalaže za nastavak pregovora u okvirima Rezolucije 1244. „Jednostrani potezi ne rešavaju već komplikuju situaciju. Kina podržava napore da se obostrano prihvatljivo rešpenje pronađe kroz pregovore“, rekao je Li Baodong.

IVANOVIĆ: Podelu nameću stranci

Kosovska Mitrovica – Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović izjavio je da temu podele Kosova „nameću stranci“, koje grize savest „zbog neprincipijelnog stava prema kosovskoj nezavisnosti“. Za Ivanovića je „više nego očigledno da Zapad shvata da je požurio sa kosovskom nezavisnošću i da to neće rešiti problem“. FoNeti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari