U Briselu se danas nastavljaju tehnički pregovori Beograda i Prištine. Trebalo bi da traju dva dana, a šef prištinskog tima Edita Tahiri najavljuje u izjavi za Danas da od 22. novembra počinje primena četiri postignuta dogovora – o slobodi kretnja, matičnim knjigama, katastru i carinskom pečatu.


Borislav Stefanović, šef tima Vlade Srbije za dijalog sa Prištinom, izjavio je za naš list da će razgovarati o administrativnim prelazima, univerzitetskim diplomama i regionalnoj saradnji. Stefanović je krajem nedelje na sednici Odbora za KiM Skupštine Srbije rekao da se zvanični Beograd zalaže za „asimetrično učešće Prištine u regionalnim forumima“. Kako objašnjava za Danas, to znači da će „postojati jasna razlika u predstavljanju Kosova koje nije nezavisna država“.

– O univerzitetskim diplomama razgovarano je i letos. Problem nije njihova nostrifikacija. Za Beograd je važnije da na diplomama nema obeležja kosovke države, nego dilema da li će ih nostrifikovati međunarodna univerzitetska instanca ili neki od univerziteta država u okruženja – napominje Stefanović.

On ističe da će se, kada je reč o administrativnim prelazima na severu KiM, razgovarati „o svim opcijama“, a da je „zasluga“ Prištine što dogovor još nije postignut, jer insistira da u svakoj varijanti, ne samo kod integralnog upravljanja, to budu državne granice“. Stefanović je kategoričan da je za Beograd to neprihvatljivo. Stefanovićeva prištinska koleginica Edita Tahiri kaže za Danas da je glavna tema ovog kruga dijaloga integralno upravljanje granicama, koje se ne odnosi samo na Brnjak i Jarinje, nego na sve prelaze između „Srbije i Kosova“.

– Reč je evropskom modelu koji Kosovo želi da primeni na svih šest prelaza prema Srbiji, a ne samo na kapijama 1 i 31. Tvrdnja da se sporazum odnosi samo na Jarinje i Brnjak je netačna i nepotrebna politizacija ovog pitanja. Ovaj evropski model Kosovo već primenjuje na granicama sa Makedonijom, Albanijom, a uskoro bi trebalo i sa Crnog Gorom. O prelazima na severu Kosova neće se posebno razgovarati – napominje Edita Tahiri.

Na pitanje da li bi eventualnim usvajanjem ovakvog modela kosovska carina u južnom delu Kosovske Mitrovice bila ukinuta kao nepotrebna, Tahiri kaže da je „sprovođenje integralnog upravljanja granicom komplikovan proces i da ne može odmah da se primeni“. Vlada Kosova prošle nedelje podržala je Predlog sporazuma o integralnom upravljanju granicama sa Srbijom. U tekstu ovog dokumenta koji su objavili prištinski mediji „uporedo se koriste nazivi prelazi i granice“ i objašnjava da će „strane postaviti zajedničke integrisane prelazne-granične na svim zajedničkim prelazima“. Prioritet, kako se navodi, ima prelaz Jarinje gde evropski model „mora biti sproveden u što kraćem periodu“.

– Kada je reč o univerzitetskim diplomama, obe strane treba da prihvate njihovu nostrifikaciju preko Evropske univerzitetske asocijacije. Državna obeležja Republike Kosovo nisu problem, jer će posle nostrifikacije kosovske diplome imati oznake Evropske asocijacije univerziteta, a isti proces primenjivaće se i za validnost srpskih diploma na Kosovu. Sada ćemo prvi put da razgovaramo o regionalnoj saradnji. Ne znam šta predlaže Beograd. Priština hoće da sa Srbijom ravnopravno učestvuje na regionalnim skupovima – napominje Edita Tahiri. Ona kaže da se na dnevnom redu ovog kruga briselskog dijaloga nastavlja dnevni red sa sastanka održanog krajem septembra i da će se razgovarati i o telekomunikacijama, električnoj energiji i završetku svih implementacionih planova za četiri postignuta dogovora, jer su „ekspertske grupe za njihovo sprovođenje radile sve ovo vreme“.

Rezolucija 1244 nema rok

Na pitanje Danasa zbog čega je vladina Uredba o sprovođenju dogovora o matičnim knjigama vezana za trajanje Rezolucije 1244 SB UN, što je prvo povezivanje ovog dokumenta sa nekim vremenskim rokom, Stefanović kaže da je to „detalj kojem ne treba pridavati značaj“. On tvrdi da „Rezolucija 1244 SB UN nema rok važenja, samo je definisano da Uredba o matičnim knjigama važi dok traje režim ustanovljen ovim dokumentom, čije ukidanje je prilično nemoguće“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari