Site name

Poreska uprava "štiti" Kurir od samog Kurira

Oba pokušaja da dobijemo odgovor od Poreske uprave zbog čega je "preventivno" blokirala račun Adria media grupe prošle nedelje ostala su bezuspešna.

10

Piše: Lj. Bukvić

Beograd 15. jul 2017. 12:04

Foto: Logo

U prvom se Poreska uprava, pozivajući se na Zakon o poreskom postupku, tačnije na njegov član 7, branila "ćutanjem", odnosno odredbom o tajnosti podataka, drugi put - kada su iscrpeli mogućnosti pozivanja na Zakon - ostalo je samo ćutanje.

Javnost je tako uskraćena za odgovore koji član zakona dozvoljava mogućnost blokade računa i pre nego što je utvrđeno postojanje poreske obaveze, a koji dozvoljava blokadu zbog sumnje da "postoji opasnost da poreski obveznik osujeti, onemogući i učini neefikasnim njegovu naplatu", kako se od reči do reči navodi u Rešenju PU dostavljenom Adria media grupi prošlog četvrtka.

Poreska uprava nam nije odgovorila ni na pitanje kojim odredbama su definisani kriterijumi za utvrđivanje ove sumnje, ni da li su u ovom konkretnom slučaju odlučili na osnovu arbitrarne procene.

Na sva ova pitanja PU je, pozivajući se na član 7. Zakona o poreskom postupku odgovorila Danasu da se "svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju i čuvaju kao tajni podatak".

Međutim, kako isti taj član Zakona predviđa da obaveza čuvanja tajnog podatka nije povređena ukoliko se poreski obveznik pismeno saglasi sa njegovim objavljivanjem, Danas je pribavio i pismenu saglasnost Adria media grupe. Ali ni to nije pomoglo - odgovor nije stigao. Po principu "većeg katolika od pape" Poreska uprava se našla u ulozi većeg zaštitnika AMG od njih samih.

Poreska uprava je Danasu prećutala i po kom osnovu je AMG račun blokiran za iznos od nula dinara, ali i informaciju koja nema direktne vezu sa ovom kompanijom - koliko je ovakvih rešenja PU ranije izdala?

Na ćutanje smo ovih dana naišli u još jednoj državnoj instituciji, Narodnoj banci Srbije, od koje smo tražili da nam dostavi spisak firmi kojima je u poslednjih pet godina račun bio u blokadi po zahtevu PU za iznos od nula dinara. Nije pomoglo ni to što smo se poput PU pozvali na isti član Zakona koji kaže da podaci o poreskom dugu ne spadaju u kategoriju tajnih podataka.

povezane vesti

komentari (10)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Maki

15. jul 2017.

Ma Kurir mora da plati porez jer je to obaveza svakog poreskog obveznika.

Peca

15. jul 2017.

Znate vi zašto samo se pravite ludi

maja

15. jul 2017.

Neviđena bruka i sramota

igor

15. jul 2017.

Kako se to plaća iznos poreza od 0 (nula) dinara. Na sajtu narodne banke Srbije od početka blokade računa do danas stoji taj iznos, nula. da li je moguće da 60 poreznika za 20 dana ne mogu da utvrde iznos poreza? Ko to treba da zna koliko je, ako je pre mesec dana Adria Media dobila zvaničnu potvrdu da ne duguje ništa na ime poreza? Ovo je direktan pritisak na izdavačku kuću Adria Media i držanje 800 zaposlenih kao taoca jednog režima.

djuka

15. jul 2017.

Kurir lažne novine, nije bitno šta objave samo da imaju što više tiraža i ćitalaca!

DRAGAN MARKOVIĆ

15. jul 2017.

Koji je interes da Vi tražite poreske podatke? Da li je to naručena odbrana nekoga ko je uzeo pare od kredita i nije vratio ništa?

Neša

15. jul 2017.

Mogli su da pišu šta su hteli, ali onog trena kada stadoše na žulj jednom, jedinome, neprikosnovenom i svemogućem, osuđeni su na propast!

zaf

16. jul 2017.

Zbog dugova prema drzavii gospodo !!!

Boris

16. jul 2017.

Najbolje da ljudi sa ulice vode politiku poreske uprave i da šire informacije po ulicama i trgovima.Na taj način bi ste bili zadovoljni.

Luka

17. jul 2017.

Ova država je užas živi. Otvorim firmu nadajući se da ću dobiti neke bespovratnte investicije, na kraju ostanem sa dugom od poreza.... U Makedoniji neko kada prvi put otvori firmu sa 18 godina dobije bespovratne investicije i oslobođen je plaćanja poreza neko vreme... Ova država samo uzima i ništa ne zna da da. Evo sada kuriru ne daju da posluje normalno hoće da ih unište.