Site name

Predstavljen projekat Srbije  za 57. Bijenale u Veneciji

Upoznavanje s projektom "Enklavia - Slikarstvo, posledica ovakvog života" koji će predstavljati Srbiju na 57. Bijenalu u Veneciji  organizovano je juče u Legatu Čolaković gde su mogle da se vide slike "Playground" Vladislava Šćepanovića i "Enklava" Dragana Zdravkovića.

1

Piše: K. R.

Beograd 24. april 2017. 23:58

One  krajem sedmice putuju za Veneciju, dok će slike Milene Dragičević u naš paviljon stići iz Beča.

Izložba Enklavia pod kustoskom upravom Nikole Šuice je namenski tako nazvana, budući da produžava tenziju opštih geopolitičkih vizura. Vladislav Šćepanović u svoje slike uključuje planove fotografije, video-snimke, digitalnog uvećavanja, reklamnog natpisa, svedočeći izmaknutu kontrolu ili pojmovnu neuhvatljivost. Milena Dragičević ostvaruje energetske preplete tragova i senki, materijalne civilizacije za dela koja se već petnaest godina nalaze u značajnim antologijama savremene slikarske umetnosti. Prizori Dragana Zdravkovića su kristalizacija unutarnjeg sveta, tehnološki napredne enterijerske kontrole i pronicanja u tajnovite sisteme. Ovaj fokusiran izbor dela troje umetnika pokazuje samoću stvaralaca čiji pristupi čine izazovno svedočanstvo  odmičućih promena 21. veka.

Podnaslov izložbe "Slikarstvo, posledica ovakvog života" je parafraza na liberalni prodor shvatanja "slikara modernog života". Za autore predstavljene u Paviljonu Srbije, čin slikanja odaje, po viziji i samoopredeljenosti, izrazit mentalni i senzualni argument očuvanja kojim nas medijska i potrošačka silovitost anesteziraju ka osvajanju prostora ekspresivne slobode. Jučerašnjem predstavljanju projekta "Enklavia" u Legatu Čolaković su prisustvovali: pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije u Ministarstvu kulture i informisanja Ivana Dedić, komesar izložbe Slobodan Nakarada, kustos Nikola Šuica, umetnici Vladislav Šćepanović i Dragan Zdravković, kao i predsednik Programskog saveta za izbor predstavnika Republike Srbije na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji Nikola Božović.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Svetislav Jovanov

25. april 2017.

Šta znači "produženje tenzije geopolitičkih vizura" ili "izmaknuta kontrola i pojmovna neuhvatljivost"? Ništa, ili barem fraziranje koje nas vraća sto godina unazad, u Nušićevu sprdnju sa "meloorizacijom terizacije". Da li stvarno taj metafizički NEKO koji ovo pušta (fantom urednika, tobožnji opozicionarski elitista, kustoski prepisivač) misli da ovakvo buncanje doprinosi i najmanjem razumevanju o čemu se ovde fucking radi? Današnja likovna umetnost će crći, jer uskoro ni prosečan istoričar umetnosti neće razumevati novogovor bodrijarovskih epigona, a o nekom "gledaocu" da ne govorimo.