Zagor iz našeg sokaka 1

Povodom pola veka od izlaska prve epizode o popularnom strip junaku Zagoru na kioscima bivše SFR Jugoslavije Narodni muzej Zrenjanin i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ sutra organizuju više događaja pod nazivom „Zagor iz našeg sokaka“.

Na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru prvi put se pojavio 1968. u stripu pod naslovom „Nasilje u Darkvudu“.

Druženje počinje u Biblioteci sa umetničkom radionicom, koju će voditi i tokom koje će uživo crtati Miodrag Ivanović Mikica, strip crtač iz Sombora, autor licencnog YU Velikog Bleka, Nindže, kao i mnogih naslovnica epizoda „Zlatne Serije“ novosadskog Dnevnika i Lunovog Magnus Stripa. U radionici učestvuju i učenici, čiji su radovi nagrađivani na različitim strip konkursima, uključujući i Teodoru Pavlov, dobitnicu prve nagrade na ovogodišnjem strip konkursu Instituta Servantes iz Beograda. Kako je najavljeno, predstaviće se i strip škole iz Novog Sada, Pančeva, Kikinde, Valjeva, Kragujevca i Leskovca.

Posle radionice, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba crteža više od 80 strip autora iz svih republika i pokrajina bivše SFRJ. Među njima su: Bane Kerac, Sibin Slavković, Pavel Koza, Leonid Pilipović, Istok Sitar, Sabahudin Muranović, Igor Jovčevski…, kao i zrenjaninski autori: Stevan Subić, Vladan Nikolić i Branko Đukić. Ova zbirka crteža nastala je zahvaljujući ideji Miodraga Ivanovića Mikice i dobroj volji strip crtača u poslednje četiri godine.

Originalne italijanske table i ostali kolekcionarski eksponati deo su kolekcije Andjelt, Andjel Svetozara iz Zrenjanina. Izložbu posebno zanimljivom i vrednom viđenja čine originalne strip table 14 italijanskih autora kao što su Galijeno Feri, Franko Donateli, Frančesko Gamba, Marko Toričeli…

Nakon otvaranja izložbe sledi panel diskusija u Biblioteci. Gost će biti Branislav Bane Kerc, legenda domaće strip scene, koji trenutno crta epizode Zagora za izdavačku kuću Boneli, čija je redakcija poznata po zatvorenosti. U diskusiji će učestvovati i kustos izložbe Dušan Mladenović, inače glavni urednik Veselog četvrtka, izdavačke kuće koja je nosilac prava za većinu Bonelijevih junaka za Srbiju, Aleksandar Đukanović, profesor istorije i autor enciklopedije o Zagoru, kao i strip analitičari Zoran Stefanović i Nikola Dragomirović. Preko internet linka u razgovor će se uključiti i strip autori iz regiona.

Zagorov dan u Zrenjaninu, čije su održavanje pomogli Regionalni centar za talente, Kancelarija za mlade i kompanija Gomeks, završiće se druženjem stripofila, saopšteno je iz zrenjaninskog Narodnog muzeja. Izložba „Zagor iz našeg sokaka“ biće otvorena do 20. jula.

Strip junak Zagor „rodio se“ 1961, godinu dana posle susreta mladog scenariste Serđa Bonelija, inače sina Đanluiđija Bonelija sa isto tako mladim i perspektivnim crtačem Galijenom Ferijem. NJegovo ime je skraćenica od Za-gor Te-nay, što na izmišljenom dijalektu Anglokina znači „Duh sa sekirom“. On je junak pustolovine i akcije, uz dodatke horora, krimića i fantastike.

Stručnjaci za strip kažu da su Serđo Boneli i Galijeno Feri, po uzoru na Zagorove „strip kolege“ – Tarzana i Supermena, stvorili lik atletskog izgleda, velike fizičke snage, prepoznatljivog kostima, čije su pustolovine smestili u prvu polovinu 19. veka u Severnoj Americi. Zagor je klasični heroj – mrzi nepravdu i svoj život posvetio je borbi protiv kriminalaca i zlikovaca. NJegovo pravo ime je Patrik Vilding. Kao dečak preživio je tragediju u kojoj ostao bez roditelja. Odgajao ga je Vandering Fitzi, simpatični lutalica i filozof koji je napustio civilizaciju da bi živeo u miru i tišini u prirodi, od kog je naučio različite veštine. Zagor ima i svog vernog pomoćnika Meksikanca don Čika Felipe Kajetana Lopeza Martineza Gonzalesa poznatijeg kao Čiko.

Do 1980. godine glavni scenarist Zagorovih pustolovina bio je Serđo Boneli, koji je pisao pod pseudonim Gvido Nolita. NJegov posao potom preuzimaju Marčelo Tonineli i Ado Kapone, koje su zamenili Mauro Boseli i Moreno Buratini. Zagorove epizode pisali su i drugi poznati italijanski scenaristi: Alfredo Kasteli, Ticijano Sklavi, Ganluiđi Boneli…..

Svetsku popularnost Zagor, koji je junu napunio 57 godina, duguje i crtačima, od svog „oca“ Galijena Fera, potom Franka Donatelija, Franka Binjotija, Karla Rafaela Marčela, Maura Laurentija, do Rafaela dela Monike, Alesandra Kjarole, Marka Toričelija, Gaetana Kasara, Stefana Andreučija, Masima Peše , Mauricija Dotija…

Relikvije

Posetioce programa o stripu Zagor, prema najavama organizatora, očekuju i „relikvije“ iz sveta strip kolekcionarstva. Na otvaranju izložbe deliće se katalog – jednokratni fanzin časopis rađen po uzoru na prvi italijanski fanzin časopis posvećen Zagorovom univerzumu. Pored crteža koji će biti izloženi u zrenjaninskom Narodnom Muzeju, u fanzinu se nalaze i četiri autorska teksta o Zagoru i tri kratke priče o ovom omiljenom italijanskom strip junaku, poznatih strip scenarista Svetozara Toze Obradovića, Gorana Skrobonje i Milka Peka, koji su ove priče napisali baš za naš fanzin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari