Site name

Ministarstvo unutrašnjih poslova i dalje ne dostavlja tužilaštvu informacije o svim napadačima na novinare tokom mitinga SNS 31. maja

Tužilaštvo: Čekamo identifikaciju napadača na novinare Insajdera i Vajsa

Ministarstvo unutrašnjih poslova još nije dostavilo dopunski izveštaj i informacije u vezi sa napadima na novinare tokom mitinga Srpske napredne stranke, povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 31. maja, na platou Skupštine Srbije.

12

Piše: S. Č.

Beograd 10. avgust 2017. 11:00

Foto: E-Stock.us / Darja Balsic

Kako nam je rečeno u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, istražuje se napad i na drugoj lokaciji u odnosu na onu sa koje postoje fotografije i snimci napada, gde nije zabeleženo koja su lica napadale novinare, pa je to, pretpostavlja se, razlog zbog kojeg tužilaštvo još nije dobilo dopunski izveštaj od MUP.

U Tužilaštvu za naš list podsećaju da su identifikovani svi napadači na novinarku Danasa Lidiju Valtner kao i na jednog foto-reportera, ali ističu da to nije slučaj i sa napadima na novinare Insajdera i Vajsa, odnosno da se dopunske informacije tražene od MUP odnose na te slučajeve. S obzirom na to da je reč o objedinjenom postupku, neophodno je, tvrde u Tužilaštvu, da se prikupe svi podaci i utvrde identiteti svih napadača na novinare.

Na pitanje koliki je, inače, rok u kojem MUP treba da dostavi tražene informacije, u Tužilaštvu objašnjavaju da postoje dva roka, jedan je tehnički, a drugi instruktivan, koji traje 30 dana, ali zavisi od okolnosti, odnosno od toga kakve su mogućnost za utvrđivanje podataka i dostavljanja informacija.

Nakon napada na novinare 31. juna na platou ispred Skupštine Srbije, Prvo osnovno javno tužilaštvo je pokrenulo postupak kako bi istražilo taj slučaj. Nakon što je prikupilo izjave od napadnutih novinara, 13. juna poslalo Ministarstvu unutrašnjih poslova zahtev za prikupljanje obaveštenja o tom slučaju. To se dogodilo u danu kada je naš list došao do fotografija na kojima se jasno vidi kako redari Srpske napredne stranke napadaju novinarku Danasa Lidiju Valtner, jednog foto-reportera, kao i još jednog mladića, inače učesnika protesta Protiv diktature. Nešto više od mesec dana kasnije, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izašao je u javnost sa informacijama o tome da su identifikovane sve osobe koje su napale novinare i građane na skupu podrške Aleksandru Vučiću na dan kada je polagao zakletvu i preuzimao dužnost predsednika Srbije.

"Kada se završi krivični postupak, saslušaju svi svedoci, tužilaštvo odobrava izlazak u javnost sa svim činjenicama koje javnost treba da zna", rekao je Stefanović.

Na sumnje koje su se pojavile u javnosti, koja je zahvaljujući fotografijama koje je Danas objavio imala neposredan uvid u to kako je izgledalo nasilje redara SNS nad novinarima i građanima, da je među nasilnicima bio i član ekipe ubijenog Aleksandra Stankovića (Saleta Mutavog) - Borko Aranitović, Stefanović je rekao: "Mislim da ovo lice nije bilo redar stranke."

Da je objavljivanje fotografija i tekstova o tome šta se dogodilo tokom polaganja zakletve predsednika Srbije uzdrmalo lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, svedoči i konferencija za štampu na kojoj je saopštavao ime buduće premijerke, kada je najveći deo obraćanja javnosti posvetio upravo pokušaju pravdanja nasilja redara SNS, pokazujući fotografije učesnika protesta Protiv diktature koje ga predstavljaju u lažnom svetlu.

povezane vesti

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

milutin perić

10. avgust 2017.

Zamislite kakvo bi se nasilje desilo da redari nisu intervenisali.Pomenuta gospoda "žrtve" su provokatori koji su došli sa namerom da isprovociraju sukob i fizičko nasilje.Da li i to spada u domen tužilaštva i da li je sankcionisano zakonom?

Bogdan

10. avgust 2017.

Jako pametno ovako neposredno javiti ljudima koji su indetifikovani radi toboze dublje istrage. Taman da se mogu na vreme skloniti na sigurno. Potom ce se objaviti da je bilo nemoguce otkriti ove druge pa cemo boze moj sve ispod tepiha. Koga bre briga u ovom velikom danu kad se IKEA otvara a mi puni para. Odo ja.

Predrag Popović

10. avgust 2017.

Pitajte novinare Insajdera i VAJSA oni znaju kao i DS ,pa oni su i organizovali napadače,šta se pravite kanda neznate.

Dragan

10. avgust 2017.

PAsce i oni, samo polako, zemlja tajnu ne drzi.

Maja Jelic

10. avgust 2017.

Treba da se nadju, naravno iznesu u javnost, i kazne pocinioci!

Zeljana Ilic

10. avgust 2017.

Ko god je to uradio, mora se sto pre pronaci, mada je proslo dva meseca vec od tad'''' ...

sanja

10. avgust 2017.

krajnje je vreme da se razreši !!!

Boban

10. avgust 2017.

Odmah po indetifikaciji da budu sprovedeni i procesuirani!

Čiča Avalski

10. avgust 2017.

Ma da pustimo da i ovo zastari, kao i koferče, banana, savamala ...

Jovan

10. avgust 2017.

Pa sta se sada pravite naivni,zar nisu vec objavljene fotogafije svih njih i zar nije vec Kurir demaskirao njihova imena i zanimanja (Vuciceva garda) ?! Policija ne dostavlja identitete, policija ne dostavlja izvestaj o Savamali, ne dostavlja izvestaj unutrasnje kontrole na koji je zakonom obavezna ? Gde je odgovornost policije i ministra policije druga Dr Stefanovica ?! Koga bre zavlacite vise i dokle mislite ?!

Dusan Spasic

10. avgust 2017.

Citam komentare profircane botovima i ne mogu da verujem svojim ocima. U normalnim zemljama Evrope, kojoj, nadam se, pripadamo bar formalno, sa ovakvom slikama je za MUP pitanje nekoliko minuta da identifikuje siledzije i preda predmet tuzilastvu koje opet u toku dana odredi pritvor ili ne. A kod nas se prepusta carsiji da presuduje kao da nema placene policije. Ostavka ministra MUP-a je svakako zbog ovog i mnogih ranijih slucaja parapolicijskih formacija (Savamala itd.) neophodna. Premijerka Brnabic je na potezu a ne predsednik Vucic.

darko

10. avgust 2017.

Znaci za sada je tuzilastvo saslusalo samo jednu stranu!? Akad se pojave svedoci druge i daju izjave bice je jos da plate kazne zbog izazivanje nereda!!