Dodik: Moram da budem arogantan 1Foto: Media centar

Opkoljeni smo nemogućim konceptom koji se zove Bosna i Hercegovina (BiH) i veoma malo opcija imamo na raspolaganju, izjavio je za Politiku predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

On je napomenuo da nije protiv „Amerike, Evropske unije (EU), bilo koga, ali jeste protiv njihovog razbacivanja i držanja predavanja u mojoj zemlji“.

„Treba li da budem mekan prema onima koji nam vitalna nacionalna prava u kontinuitetu osporavaju? Ambasadori nisu države, iako ovde upravljaju situacijom“, ocenio je Dodik i konstatovao da politika RS „nije tvrda i podrazumeva uvažavanje“.

„Ne tražim konflikt, ali ne mogu biti servilan. Imamo opoziciju koja je dovoljno mekana“, smatra Dodik, koji uvažava svakog kao partnera, „ali autoritet kojem polažem račune je samo moj narod“.

Upitan o dilemi EU ili Rusija, Dodik je odgovorio da „svi mi znamo da EU nije ona atrakcija od pre 10 godina“, jer postoje brojni problemi na koje RS ne može da utiče, „ali možemo razmišljati u šta nas guraju“.

„U međuvremenu, naravno, radićemo na evropskim vrednostima, jer one nam trebaju. Ali, ako nismo vidljivi kao RS, nas na tom putu nema“, upozorio je Dodik.

„Poštujte to. Vidite li možda nešto pogrešno u takvoj politici? Hoćete li da naše resurse damo u ruke nekom drugom“ Ja eto neću, moram da budem „arogantan'“, predočio je Dodik.

Nema dileme EU ili Rusija, ali ne mogu neke stvari da prihvatim kao čovek, napomenuo je Dodik, koji dobro shvata, da ne bude zabune, šta je to EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari