Vučić otkrio imena zemalja koje su povukle priznanje Kosova 1Foto: prinscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da zvanični Beograd po pitanju Kosova očekuju teški izazovi, te istakao da je devet država povuklo priznanje kosovske nezavisnosti.

On je na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija kazao i da trenutno 106 država ne priznaje nezavisnost Kosova, da ga 84 prizaje dok, kako je kazao, tri države nisu načisto.

Rekao je da je devet država povuklo priznanje Kosova i da su to Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi, te da, „čekamo desetu“.

Naglasio je i da Beograd nije napravio nijedan incident niti jednostran potez i da jekazao, „mir na jedvite jade očuvao“.

„Nijednog trenutka nikoga nismo provocirali, osim ako neki ne kažu da naše građane ne doživljamo kao sugrađane ili Kosovo i Metohiju kao našu teritoriju“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, svog Ustava i naroda nećemo da se stidimo, iako Srbija ne može da se suprotstavimo velikim silama – SAD, Nemačkoj, jer je mala.

Kazao je i da će zvanični Beograd nastaviti svoju borbu, te da će, kako je dodao, uvek želeti mir sa Albancima.

„Uvek ćemo želeti poštovanje svih sporazuma koje smo potpisali, a oni beže od svih šest i Albanci i međunarodna zajednica“, rekao je on.

Naveo je da će Srbija nastaviti da čuvamo slobodu i nezavisnost, te ocenio da to neće biti lako i jednostavno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari