A od predsednika - nagrada za lojalnost 1Foto: Luca Marziale / Danas

Danas je nedavno pisao da je, prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, Aleksandar Vučić u kampanji za predsednika Srbije na proteklim izborima potrošio skoro šest miliona evra. Na sopstvenu promociju na televizijama, vladajuće stranka i njen predsednik potrošili su oko četiri milijarde, dok je za reklamu u štampanim medijima uložio oko 422.000 evra.

Među najplaćenijim televizijama bili su Pink sa 1,5 miliona evra, javni servis RTS koji je dobio 662.000 evra dok je Prva od vladajuće stranke dobila 651.000. Tu su još i Agencija advertajzing, TV Hepi, B92 i Studio B.

Kada je reč o štampanim medijima, oko 92.000 evra od predsedničke kampanje Aleksandra Vučića zaradila je i Adria media u čijem je vlasništvu Kurir, a same novine Kurir dobile su najviše, oko 132.000 evra. Na drugom mestu je Informer koji je inkasirao oko 114.000 evra, a Srpski telegraf je prihodovao od izbora Vučića za predsednika 82.300 evra. Skoro isto dobro su prošli i Blic i Alo.

Nije potpuno jasno otkud jednoj stranci pa makar i na vlasti, toliko novca za ličnu promociju predsednika, kao ni iz kojih izvora je taj novac došao. Takođe, ako se pogleda spisak isplaćenih medija, jasno je i zašto su među njima podobne televizije koje su, i van kampanja, na potpunom raspolaganju i predsedniku i njegovoj stranci. To su naravno televizije sa nacionalnom frekvencijom, koje dopiru i do najzabačenijih delova naše zemlje, u kojima su, pak glasači koji nemaju druge alternative informisanja i o onome što bi mogli da čuju na pojedinim kablovskim televizijama, kao što je druga strana medalje „zlatnog doba“, mogu samo da sanjaju.

Slično je i sa najčitanijim tabloidima, koji su sve samo ne objektivni mediji, a na raspolaganju su uvek za hvalospeve o vlasti. Njihova lojalnost ne dovodi se u pitanje, ni u kampanji, ni van nje. Može se reći i da je to isplata na ime zahvalnosti za podaništvo. Sramno je, međutim, što se među omiljenim predsednikovim „plaćenicima“, našao i RTS, koji bi trebalo da bude medijski servis svih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.