Beogradom hara "Stefanovićev klan" 1Foto: BETA /MILOS MISKOV/EV

Svi koji su potcenjivali Nebojšu Stefanovića i nazivali ga po nekadašnjem radikalskom nadimku Slina – ozbiljno su pogrešili.

On jeste prešao put od „Nebojše iz Beograda“, prvog srpskog bota, preko Vučićevog potrčka i devojke za sve do stranačkog vojnika višeg nivoa, ali se u međuvremenu ozbiljno osamostalio i ojačao, toliko da ni Aleksandar ni Andrej Vučić sada ne mogu lako da ga eliminišu.

Nebojša Stefanović u ovom trenutku predstavlja državu u državi zbog svog položaja u MUP-u, Vladi, Savetu za nacionalnu bezbednost i Birou za koordinaciju svih službi bezbednosti, ali je posebno bitan i jak jer je zadržao i poziciju predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Beogradu, što predstavlja veliki trn u oku Andreja Vučića i njegovog klana. Koristeći sve svoje moćne funkcije Nebojša Stefanović trguje uticajem.

U ovu svoju ekipu je uvukao, pre svega, oca i brata – Branka Stefanovića, trgovca oružjem, i Nemanju Stefanovića, nekadašnjeg suvlasnika dnevnog lista „Pravda“ zajedno sa Jugoslavom Petkovićem, sadašnjim direktorom SDPR-a, koji su upropastili i ugasili, sa milionskim gubicima koji su ostali.

„Stefanovićev klan“ u Beogradu uopšte nije naivan i na različitim poslovima obrće milione. Prema saznanjima Antikorupcijskog tima Srpskog pokreta Dveri, „Stefanovićev klan“ se za razliku od drugih klanova u SNS ne bavi trgovinom drogom, ali zato se bavi trgovinom oružjem, zidanjem zgrada i trgovinom nekretninama u Beogradu, kao i luksuznim restoranima, apartmanima i hotelima.

Članovi „Stefanovićevog klana“ su: Goran Papić, zamenik načelnika SBPOK-a, Aleksandar Papić, kontroverzni biznismen, Milosav Miličković, državni sekretar MUP-a i vođa „rakovičkog klana“ koji tamo postoji još iz vremena bivše vlasti, kao i Dmitar Đurović, bivši direktor „Koridora Srbije“, još jedan od kumova Nebojše Stefanovića, koga je režimski dnevni list „Srpski telegraf“ nedavno označio kao „SNS tajkuna“ nepoznatog porekla imovine.

Ova četvorica članova „Stefanovićevog klana“ su zaduženi za sektor izgradnje zgrada i trgovinu nekretninama u Beogradu, posebno na Zvezdari, Vračaru i Rakovici, kao i kupovinom hotela u Vrnjačkoj Banji i apartmana na Kopaoniku. Dmitar Đurović se dovodi u vezu i sa kupovinom imanja i građenjem apartmana u Grčkoj, što se opet povezuje sa grčkom kompanijom „Aktor“ koja je bila angažovana na izgradnji koridora 10 i uprkos brojnim propustima u izvođenju radova uživala veliku milost bivšeg direktora „Koridora Srbije“.

Kako potvrđuje i „Srpski telegraf“, pitajući Dmitra Đurovića „odakle ti toliki milioni“, Đurović je vlasnik luksuzne hacijende u Sopotu koja vredi dva miliona evra, a članovi njegove porodice čitave zgrade pored Hrama Svetog Save na Vračaru u vrednosti od 30 miliona evra, a da za sve to nema dokaza o poreklu imovine.

S pravom se postavlja pitanje kako je Đurović sve ovo stekao za vreme vlasti SNS i njegovog kuma Nebojše Stefanovića sa direktorskom platom u „Koridorima Srbije“ i sumnjivom diplomom privatnog Fakulteta za uslužni biznis iz Novog Sada.

Feljton posvećen Dmitru Đuroviću, kumu ministra policije i jednom od najvažnijih ličnosti Stefanovićevg klana, koji je u tri nastavka izlazio u „Srpskom telegrafu“ (25-26-27. novembar 2019) – jasna je poruka suparničkog klana Aleksandra i Andreja Vučića da su se Nebojša Stefanović i njegov klan u Beogradu previše osamostalili i opustili.

Feljton je naprasno prekinut posle trećeg nastavka, uprkos najavi na kraju teksta da će se nastaviti, istoga dana kada sam na Tviteru objavio ovaj sukob između dva SNS klana koji se odvija na stranicama režimskog glasila.

Poseban sektor unutar Stefanovićevog klana čine trgovci oružjem: Branko Stefanović, ministrov otac, Goran Todorović, vlasnik firme „GIM“ i suvlasnik više firmi sa Brankom Stefanovićem, Jugoslav Petković, direktor javnog preduzeća „Jugoimport SDPR-a“, i Mladen Petković, bivši direktor „Krušika“ iz Valjeva i sadašnji direktor „Zastava oružja“ iz Kragujevca.

A sada da pređemo na novog junaka ovog serijala koji nosi isto prezime kao i prethodni, Goran Papić. U pitanju je Aleksandar Papić, čovek od najvećeg poverenja Nebojše Stefanovića i njegov prvi komšija u luksuznom kraju na Bežanijskoj kosi. Aleksandar Papić je čovek za specijalne operacije.

Firma Aleksandra Papića „Alcantara Invest“ osnovala je Centar za istraživanje korupcije (CIK), nevladinu organizaciju čiji sajt napada kritičare ministra policije Nebojše Stefanovića. Aleksandar Papić bio je onaj posrednik koji je u ime ministra policije išao kod vlasnika hotela „Šumadija“ i nudio mu novac kako bi se zataškala afera sa ocem ministra policije Brankom Stefanovićem koji je vlasniku „Šumadije“ nudio 300.000 evra u kešu kako bi preuzeo vlasništvo nad hotelom.

Papićeva već pomenuta firma „Alcantara Invest“ kupila je 2015. godine luksuzni hotel u Vrnjačkoj banji ispod cene kao jedini ponuđač, zatim dobila subvenciju iz državnog budžeta za renoviranje istog hotela i potom ga prodala drugoj osobi iz istog klana – sinovcu Dmitra Đurovića, Stefanovićevog kuma i velikog „SNS tajkuna“ kako ga naziva „Srpski telegraf“. U pitanju je Darko Đurović, vlasnik firme „Konrad“ koja je 2012. godine prodala stan Nemanji Stefanoviću, bratu ministra policije.

Za ovu kupovinu hotela u Vrnjačkoj Banji Papićeva firma, koja godinama posluje sa milionskim gubicima i blokadama, „iskeširala“ je 725.000 evra. Papić i Đurović su komšije u Sopotu, gde se gradi ogroman kompleks za koji se takođe ne zna poreklo novca.

Papić se pominje kao glavni čovek „Stefanovićevog klana“ u Beogradu za poslove reketiranja privrednika i privatnog prisluškivanja, a na fotografijama do kojih smo došli nalazi se tik uz ministra policije na zvaničnim proslavama MUP-a, poput Dana policije 2018, ili stranačkim susretima u Beogradu, poput posete opštinskom odboru SNS na Zvezdari 2017. godine.

Milosav Miličković, „kralj tendera“ i partijskog zapošljavanja, od opštine Rakovica do MUP-a zahteva posebno epizodu ovog serijala. Došlo je vreme da se u MUP-u kriminalci odvoje od časnih policajaca.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Beogradom hara „Stefanovićev klan“”

    • A ja teram moje sinove da uce i budu posteni i dobri ljudi. I prebiram svaki dan, da li cu imati dovoljno da normalno prezivim

    • Nije važno da li su tačni navodi o klanu Nebojše iz Beograda i o njihovim mutnim poslovima već je važno odakle mu informacije? Zanimljivo.

  1. Ništa se ne sekirajte sve ove informacije gđa Dolovac je unela u tefter. Čim ih obradi pokrenuće istragu. Pitanje je samo kada će obraditi iznete informacije ?

  2. Sa nestrpljenjem očekujem serijal o Milosavu Miličkoviću. Ovaj bivši radnik rakovičkog Rekorda, bio je jadan od ključnih aktera transformacije ove fabrike u tržni centar (od fabrike je ostao samo dimnjak), i neverovatnog “povećanja“ broja zaposlenih (i BDP-a) u odnosu na pokojnu fabriku. Bivši predsednik Opštine, to je nastavio i dalje da radi (iz senke), doduše “volonterski “. Može se smatrati da je g. Milosav rodonačelnik ideje o Bgd na H2O, svojom idejom o pretvaranju bare Pariguz u Resniku u ledničko jezero Komo (taj “projekat“ je nedavno ponovo pokrenut, izborom izvođača bez tendera). I ne treba zaboraviti ni na njegovu časnu ulogu u nabavci 800 “ljutih aždaja“(sa motorima od 1000 cm3) od Škode, odnosno Koleta iz Čačka, takođe bez tendera. Njegov kolega Dmitar, bio je jedno vreme i rakovički (neuspešni) ugostitelj, dok nije postao stručnjak za puteve. Što bi rekao AV, sve sam “stručnjak“…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.