Burazerski tenderi 1Foto: Luca Marziale / Danas

Ako smo zakonom o javnim nabavkama hteli Evropi da pokažemo kako smo, umesto malverzacija, krađe, burazerske i klijentelističke ekonomije stvarno rešeni da razvijamo konkurenciju, pravnu državu i negujemo predvidivost poslovanja – nismo uspeli.

Nisu ni oni mutavi, iako ne žive ovde. Nismo čak ni sopstvenu javnost ubedili da državne službe i javna preduzeća kupuju najpovoljnije što se na tržištu može obezbediti, da na tenderima učestvuju stvarno reprezentativne kompanije, da nema provizija i odlivanja novca iz državnih u privatne i partijske džepove.

A Komisija za javne nabavke baš se pohvalila kako je to transparentan postupak, jer je sve u digitalnoj formi dostupno javnosti. Sve, osim onoga što nije – dve hiljade puta više nabavki koje ne podležu obaveznom raspisivanju javnih poziva, jer su naručioci novim pravilima ili izuzeti od te obaveze, ili je finansijski prag previsok za tendere koje su uspeli da podele na više delova. Čak i kada se javno objave, naručioci ignorišu pitanja koja javnost postavlja, jer ipak nije sve baš toliko javno. Računaju da su formu ispunili i da tu nema šta ko da pita.

Tako je i pre par dana objavljen javni poziv Torlaka koji je, sa rokom za ponudu od deset dana, tražio dobavljača za 1,7 miliona staklenih bočica određenih dimenzija i sa tačno utvrđenom vrstom stakla, a rok isporuke je 72 sata nakon potpisivanja ugovora. Istim oglasom i u sličnom broju tražio je i gumene zatvarače određenog proizvođača (ili odgovarajuće) koji bi trebalo da se dostave baš odmah, u roku od 24 sata i poklopce za bočice sa limenim kapicama, čija dostava i nije toliko hitna, može za (tačno) 11 nedelja. Za sve to, Torlak je spremio već novac, uplatiće avansno kompletan iznos i pre nego što se traženi materijal nađe u njihovim magacinima.

Možda je sa ovim pozivom sve u redu. Možda je nestašica na tržištu staklenih bočica u koje se pakuju vakcine protiv kovida, možda je za instaliranu liniju pakovanja vakcine potrebna baš određena vrsta zatvarača i poklopaca pa su ljudi iz Torlaka unapred obezbedili dobavljača i novac kako bi nastavili (ako su počeli) proizvodnju ili pakovanje vakcina. Pitali smo, ali nam niko nije odgovorio.

Čemu onda služi ovakav javni poziv? Čemu dramatika oko rokova isporuke kada je proizvodnja, odnosno punjenje bočica davno dogovoreni posao? Da li to služi da se ispuni forma ili treba da spreči neku drugu kompaniju koja bi eventualno mogla da „uleti“ u tender?