Da li se gasi Zavod za udžbenike? 1Foto: Freeimages/cierpki

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, institucija stara preko 60 godina, doživljava svoje najteže trenutke od svog osnivanja.

Još krajem 2009. godine, usvajanjem Zakona o udžbenicima, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je prestao da bude jedini izdavač udžbenika u Srbiji.

Tada se verovalo da će se otvaranjem tržišta za druge izdavače doći do boljeg kvaliteta nastavnih sredstava.

Danas je realnost potpuno drugačija i Zavod za udžbenike se nalazi pred gašenjem.

Situacija na tržištu udžbenika je takva da su najveći deo osvojile nemačke kompanije Klett, Freska i Novi Logos, a krajnji vlasnik sve tri kompanije jeste Klett.

Država, s druge strane, ne želi čak ni da pomogne Zavodu da dobije „nacionalni komplet“ koji bi podrazumevao da državni izdavač može jedini da izdaje udžbenike za predmete koji su od nacionalnog značaja, kao što su srpski jezik i književnost, geografija, istorija…

Problem je i u izdanjima udžbenika za osnovne škole, gde je, opet, Klett dominantan, a ne Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Nemamo ništa protiv zdrave konkurencije na tržištu bilo kojih proizvoda, ali smo protiv uništivanja višedecenijskih institucija zarad privatnih ili inostranih kompanija, što se neretko događa.

Sve u svemu, činjenica je da Zavod za udžbenike ne da više nije konkurentan, već postoji ozbiljna opasnost da nestane.

Sećamo se svi da su velika finansijska sredstva Zavoda za udžbenike ostala zarobljena u Univerzal banci i to oko 564 miliona dinara, a da je DRI (Državna revizorska institucija) često ukazivala na niz propusta u poslovanju ovog preduzeća.

Ako sve ovo imamo u vidu, kao i upliv stranih izdavačkih kuća na naše tržište i njihovu dominiciju, jasno je da bez pomoći i svesti države o ovom problemu, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, iako državni izdavač, ne može opstati na tržištu i njegovo urušavanje će se i dalje nastaviti do konačnog gašenja.

A kome je to u interesu?

Autorka je predsednica Saveta Dveri za obrazovanje i nauku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari