Dan kad smo prestali da osećamo odgovornost za sebe i vlastite postupke 1Foto: Missionoxygen.com

U današnje vreme mimova, printskrinova i mrdalica na mrežama svima je poznat gif sa popularnom scenom iz filma Borilački klub kada po prvi put vidimo Marlu Singer.

Žena sa velikim šeširom i tamnim naočarima obavijena dimom cigarete sa titlom koji kaže: i iznenada osećaja nije bilo (and suddenly, I felt nothing)…

Mi nešto stariji koji se sa radošću sećamo ovog kultog filma s kraja devedesetih sigurno znamo i da ove reči izgovara glavni lik i narator u filmu, a ne Marla. Ona, međutim, kaže nešto drugo, možda još važnije za moj današnji utisak – pridružujući se sastanku jedne od grupa za podršku obolelima od teških bolesti, ona upita: Ovo je rak, zar ne? (This is cancer, right?)

Iako glavna poenta ove kinematografske poslastice nije u skretanju pažnje na štetne posledice upotrebe duvana, mene svaki put kad vidim pomenuti gif natera da se zapitam…

Pre nešto više od godinu dana Propulsion, fondacija u kojoj radim, pokrenula je jedan važan program u Srbiji pod nazivom MISSION: OXYGEN (MISIJA: KISEONIK). Bavimo se prevencijom pušenja kod dece i mladih, budući da poslednji rezultati Globalnog istraživanja upotrebe duvana kod mladih 13-15 godina u Srbiji pokazuju da jedan od 10 učenika ovog uzrasta puši, a oko 60 odsto njih je izloženo duvanskom dimu kod kuće i na javnim mestima.

Moram da priznam da, iako sam nepušač čitav svoj život, nisam mnogo razmišljao o vlastitim pravima ili zdravlju, a još manje o navedenim statistikama i uslovima u kojima deca u Srbiji žive i odrastaju. Istražujući više o tome koliko je pušenje kod nas rasprostranjeno zanimljiv mi je bio podatak da su statistički gledano dve trećine stanovništva nepušači, a kada su javni prostori u pitanju tek ponegde, stidljivo, pojavljuju se prostori za zabavu i razonodu, kafići i restorani u kojima je pušenje u potpunosti zabranjeno. Najviše takvih mesta za provođenje slobodnog vremena odraslih, pa i nešto mlađih generacija, je u Beogradu i drugim većim gradovima. Svi kojima je važno da posle druženja sa prijateljima u gradu ne mirišu ceo dan na duvan cigareta mogu lako da prate na kojim lokacijama je duvan strogo zabranjen preko Fejsbuk stranica Nepušački lokali u Beogradu i Novom Sadu.

Ako je dvostruko više nas, nepušača, zašto nismo glasniji u bojkotu duvana? Zašto ugostiteljska ponuda nije prilagođena nama ili barem ujednačena? Zašto nam je svima, ako već ne brinemo o svom zdravlju, svejedno u kakvoj sredini naša deca sazrevaju?

I ovde se vraćamo na početak priče i dan kada smo prestali da osećamo: odgovornost za sebe i svoje zdravlje, odgovornost za vlastite postupke koji ugrožavaju druge, odgovornost za sopstvenu i tuđu decu.

Dok Srbija već godinama čeka da se pridruži ostalim zemljama regiona koje su uvele potpunu zabranu pušenja, među kojima su Crna Gora i Severna Makedonija, nas, obične građane, čeka mnogo teži posao, koji zavisi od nas samih. Čeka nas vrlo ozbiljno suočavanje sa samima sobom: mi ne možemo više živeti živote onako kako nama odgovara, bez osećaja za potrebe drugih i odgovornosti koju imamo prema deci, bez obzira na to jesmo li roditelji ili ne. Mi ne postojimo ovde i sada samo zbog sebe i ne možemo prostor podrediti svojim štetnim izborima koji mnogo koštaju i druge; vreme je da se osvestimo i uradimo nešto već sad. Zakoni dolaze i odlaze, primenjuju se i često ne primenjuju, ali ono što mi, svako od nas, možemo da menjamo ovog trenutka je kako utičemo na budućnost mladih Srbije.

Dan kad smo prestali da osećamo odgovornost za sebe i vlastite postupke 2
Foto: Missionoxygen.com

Deca sa kojom radimo u školama proteklih godinu dana pokazuju mnogo otvorenosti, spremnosti za učenje, zainteresovanosti za svoje zdravlje i dobrobit. Sad je red na nas odrasle. Jeste li već dali reč da ćete se pridružiti borbi za zaštitu dece od duvana? Ako niste, MISSION: OXYGEN poziva sve vas da posetite naš sajt i potpišete inicijativu “Dajem reč” kojom obećavate pre svega sebi da ćete dati sve od sebe da našoj deci zajedno obezbedimo sigurniju i zdraviju budućnost.

Autor je koordinator programa MISSION: OXYGEN

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari